Κόσμος|21.10.2023 22:17

Αλί Ερμπάς στην Αγία Σοφία: Το τέλος του καταπιεστή - Ισραήλ θα είναι τρομερό!

Μαρία Ζαχαράκη

Σοβούσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε κήρυγμά του ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, κατά την απογευματινή προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, ο οποίος ανήλθε στον άμβωνα κρατώντας πάλι το «σπαθί της κατάκτησης» επέστησε αφενός «την προσοχή στην αναλγησία του κόσμου απέναντι στους θανάτους στη Γάζα», κάλεσε αφετέρου τον ισλαμικό κόσμο να «είναι σοφός και δυνατός απέναντι στον εχθρό».

«Θυμηθείτε, πάρτε μαθήματα από την ιστορία»

Τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη σκληρότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας βιώνεται σήμερα στην Παλαιστίνη, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε: «Αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται βάναυσα, ανεξαρτήτως αν είναι μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Σπίτια, τεμένη, σχολεία, ακόμη και νοσοκομεία βομβαρδίζονται ανελέητα. Ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας διαπράττεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου».

Συνεχίζοντας ο Ερμπάς επισήμανε: «Η φυλή, η γλώσσα και η θρησκεία των καταπιεσμένων δεν λαμβάνονται υπόψη. Ακόμη και αν ο καταπιεστής είναι μουσουλμάνος και ο καταπιεσμένος είναι μη μουσουλμάνος, η πίστη μας μας προστάζει να προστατεύουμε τα δικαιώματα του καταπιεσμένου έναντι του καταπιεστή και να του συμπαραστεκόμαστε ανεξάρτητα από τη θρησκεία και τη φυλή του. Η πίστη μας είναι μια θρησκεία που σέβεται τους ανθρώπους. Όλος ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Ντροπή σε όσους αγνοούν τους καταπιεσμένους ανθρώπους επειδή είναι μουσουλμάνοι».

Δεν παρέλειψε δε να κάνει έναν παραλληλισμό με τη στάση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος, όπως τόνισε, αντιμετώπισε με μεγάλο έλεος και συμπόνια τους ιερείς, τους μοναχούς, τις γυναίκες και τους αθώους που είχαν συγκεντρωθεί στην Αγία Σοφία μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και περίμεναν φοβισμένοι τη μοίρα τους επισημαίνοντας: «Απευθύνομαι σε όλη την ανθρωπότητα από τον άμβωνα της Αγίας Σοφίας και καλώ όλους να σταθούν ενάντια στον καταπιεστή και στο πλευρό των καταπιεσμένων. Θυμηθείτε, πάρτε μαθήματα από την ιστορία. Το τέλος του καταπιεστή θα είναι τρομερό».

ΧαμάςΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠαλαιστίνηΙσραήλ