Κόσμος|21.10.2023 23:19

Εντείνει τους βομβαρδισμούς στην κατεστραμμένη Γάζα το Ισραήλ: Πιέσεις για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια - «Σταγόνα στον ωκεανό αυτή που έρχεται», λέει ο ΟΗΕ

Newsroom

Για ακόμα ένα 24ωρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «μυρίζει μπαρούτι» καθώς το Ισραήλ βρίσκεται στο παρά πέντε μιας χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας με τον στρατό να περιμένει το σήμα και να λέει ότι θα χτυπήσει απροειδοποίητα φοβούμενος μια ενέδρα της Χαμάς. «Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνή, ο εχθρός ετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά και εμείς ετοιμάζουμε πράγματα γι' αυτούς» ανέφερε ο αρχηγός των ισραηλινών δυνάμεων. Μάλιστα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί από τις επόμενες ώρες στη Γάζα, παρά τον τεράστιο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί από αυτούς - 4.385 Παλαιστίνιοι νεκροί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 70% είναι γυναίκες και παιδιά -  και την ανθρωπιστική καταστροφή να έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή που έχει μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο ΟΗΕ εκπέμπει σήμα κινδύνου για την περιοχή χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε για πρώτη φορά σήμερα - με 20 φορτηγά με νερό, τρόφιμα και φάρμακα αλλά όχι καύσιμα, να περνούν το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα - σταγόνα στον ωκεανό και ζητώντας μεγαλύτερη βοήθεια.

Δανέζης στο ΟPEN: Βρισκόμαστε στο παρά πέντε για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

«Βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας προετοιμασμένης και αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποφασιστικότητα του ισραηλινού στρατού να μην κάνει βήμα πίσω από τον στόχο που είναι η καταστροφή της Χαμάς. Επί 15 ημέρες σας θυμίζω ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει την Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες ώρες ακούμε να βροντούν τα κανόνια τους ισραηλινού στρατού και στον ορίζοντα βλέπουμε στήλες καπνού να υψώνονται από τους στόχους που βάλλονται εντός Λωρίδας της Γάζας. Η ισραηλινή ηγεσία έχει ήδη πάρει την απόφαση να προχωρήσει με την επιχείρηση «σιδερένια ξίφη». Αργά η γρήγορα ο στρατός περιμένει να εκτελέσει την διαταγή» ανέφερε ο απεσταλμένος του OPEN, Σωτήρης Δανέζης.

«Μέχρι σήμερα πάντως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το μέγεθος της επιχείρησης, πόσο θα διαρκέσεις, ποια θα είναι ένταση, ποια θα είναι τα βήματα αυτής της επιχείρησης και πότε και πως θα ολοκληρωθεί. Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης είχαν πει ότι στόχος είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ουδέτερη στο εσωτερικό της Γάζας που θα αποτρέπει κάθε πρόσβαση από τους Παλαιστίνιους στα ισρραηλινά εδάφη» πρόσθεσε.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα βόρεια της χώρας, με τις διαρκή επεισόδια με την Χεζμπολάχ, μια υπολογίσιμη δ΄δυναμη με 100.000 μαχητές εκπαιδευμένους στο Ιράν. Εκεί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ φοβάται ότι θα υπάρξει ένα νέο μέτωπο και η εισήγησή του προς την κυβέρνηση είναι ένα προληπτικό χτύπησα. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ησυχία και τονίζει ότι δεν θα εμπλακεί σε τέτοια σημείο που ενδεχομένως να την φέρει σε πόλεμο με το Ιράν.

Φόβοι ότι θα εκτοξευτούν οι νεκροί

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητούν την ίδια ώρα 5 υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν σύντομα να "εκτοξευθούν" στα ύψη εξαιτίας της έξαρσης ασθενειών και των υγειονομικών εγκαταστάσεων που έχουν γονατίσει και βρίσκονται υπό κατάρρευση.

«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς να φθάσουν τα απαραίτητα στους πολίτες που τα χρειάζονται, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους» τονίζει ο ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα η πρώτη αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών, που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, εισήλθε στη Γάζα  το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή συνεχίζονταν.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χρειάζονται 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθεί η τεράστια ανάγκη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει "να αυξήσει" τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

"Οι ευάλωτοι άνθρωποι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και τα παιδιά πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμόκαι στερούνται το δικαίωμά τους στην προστασία, την τροφή, το νερό και την υγειονομική περίθαλψη", αναφέρουν. 

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 130 βρέφη που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς τα νοσοκομεία στη Γάζα πασχίζουν να συνεχίζουν να λειτουργούν με ρεύμα από τις γεννήτριες.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ τροφοδότησε τις ελπίδες ότι αύριο θα σταλεί στη Γάζα ένα δεύτερο κονβόι φορτηγών.Μιλώντας στο περιθώριο της ειρηνευτικής διάσκεψης κορυφής του Καΐρου για τη Γάζα, ο Martin Griffiths δήλωσε: «Άκουσα σήμερα το απόγευμα - αλλά είμαστε σε διαπραγματεύσεις γι' αυτό αυτή τη στιγμή - ότι μπορεί να λάβουμε το οκ για άλλο ένα κονβόι αύριο, ίσως και λίγο μεγαλύτερο, 20 με 30 φορτηγά». Είπε ότι είναι "εξαιρετικά σημαντικό" να αποτραπούν τυχόν κενά στην παροχή βοήθειας.

Μπάιντεν: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται για να κρατήσει τη Ράφα ανοιχτή

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλη βοήθεια, χωρίς εκτροπή από τη Χαμάς». Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν καταβάλλονται προσπάθειες να φύγουν από τη Γάζα και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα καθώς ύστερα από 15 ημέρες αποκλεισμού πέρασαν μόλις 20 φορτηγά με βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας. Τα φορτηγά μετέφεραν 44.000 μπουκάλια πόσιμου νερού — αρκετά για 22.000 άτομα για μια μέρα, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.

Χωρίς κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου: Τι είπαν οι ηγέτες - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Χωρίς τελική κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η «Σύνοδος για την Ειρήνη» του Καΐρου όπου ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα για μια διάσκεψη σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς.

«Μια τελική κοινή δήλωση δεν θα εκδοθεί μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο λόγω "διαφορών" μεταξύ των αντιπροσωπειών σχετικά με τη διατύπωση», επιβεβαίωσαν στο CNN ένας αξιωματούχος και ένας διπλωμάτης με γνώση του θέματος. Ένας από αυτούς δήλωσε επίσης ότι αυτό αναμενόταν ακόμη και πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να βρουν έναν «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της «ανθρωπιστικής τραγωδίας» που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μαζί με εκπροσώπους από 34 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ απουσίαζε. Ο Αμπάς υποστήριξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ηγέτες ότι «θα παραμείνουμε στη γη μας».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων και μια μόνιμη λύση «στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχει επίσης την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι μίλησε απευθείας με την ισραηλινή κυβέρνηση «για το καθήκον τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη σημασία του σεβασμού της ζωής των πολιτών στη Γάζα».

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι οι Νοτιοαφρικανοί μπορούν να ταυτιστούν με τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στον «αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας τους».

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει τον πόλεμο να «κλείσει τα παράθυρα ευκαιρίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει κάθε πιθανότητα περιφερειακής επέκτασης της σύγκρουσης.

Κατάρ: «Σύντομα η απελευθέρωση των ομήρων»

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανο- ισραηλινών το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

Οι δύο γυναίκες – μάνα και κόρη -επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.

Περίπου 200 όμηροι — Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας — απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.

H Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων που είναι μέλη του στρατού του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας.

ειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΧαμάςΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας