Κόσμος|22.10.2023 19:42

Ανταπόκριση Δανέζη: Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα το Ισραήλ

Newsroom

«Τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποτυπώνουν την εκρηκτική κατάσταση η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από στιγμή σε στιγμή. Αν ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα. Τη Γάζα νότια και δυτικά, το βόρειο μέτωπο με το Λίβανο και την Χεζμπολάχ, τη Συρία εξού και οι αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών αεροσκαφών και οι βομβαρδισμοί των αεροδρομίων σε Δαμασκό και Χαλέπι και φυσικά η Δυτική Όχθη όπου ζούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συλληφθεί πάνω από 580 Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί για σχέσεις με την τρομοκρατία», επεσήμανε ο απεσταλμένος του OPEN στο μέτωπο του πολέμου, Σωτήρης Δανέζης.

«Η κατάσταση φοβίζει την Δύση που προσπαθεί να ελέγξει τι εξελίξεις- δεν ξέρω αν το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ απείλησε ανοιχτά ότι η χώρα του θα κόψει το κεφάλι του φιδιού και θα επιτεθεί στο Ιράν αν δεχτεί επίθεση από την Χεζμπολάχ στα βόρεια συνορά του.

«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, από την μία να ικανοποιήσει τους ετοιμοπόλεμους στρατηγούς που θέλουν να ξεριζώσουν την Χαμάς και να εισβάλλουν με κάθε τρόπο στη Γάζα. Από την άλλη να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις στις οποίες παίρνουν μέρος ΗΠΑ και Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων και τέλος να ακούσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, η οποία συνεχώς ζητά αυτοσυγκράτηση και αναζητά έναν άλλον τρόπο προσέγγισης σε αυτή την κρίση και θυμίζει τι έχει συμβεί στο παρελθόν για τους Αμερικανούς στο Ιράκ. Απίθανο να μην υπάρξει κάποια εισβολή στη Γάζα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο, την ένταση και το μέγεθος», σημείωσε.

Χαμάςειδήσεις τώραΓάζαΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΛωρίδα της Γάζας