Κόσμος|23.10.2023 10:20

«Iron Sting»: Το Ισραήλ δημοσίευσε πλάνα από τις επιχειρήσεις του νέου του όπλου που στοχεύει με ακρίβεια στόχους της Χαμάς

Newsroom

Οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από το σύστημα «Iron Sting» που εκτοξεύει μια βόμβα όλμου για να εξουδετερώσει έναν εκτοξευτή πυραύλων της Χαμάςκατά την πρώτη του επιχείρηση που έγινε, χτες, Κυριακή, 22 Οκτωβρίου.

Το «Iron Sting» είναι ένας κατευθυνόμενος όλμος 120 χιλιοστών που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems του Ισραήλ και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναφέρουν πως έχει «πρωτοφανή ακρίβεια» και «εξαιρετικές επιδόσεις». «Η επιχειρησιακή του χρήση θα φέρει επανάσταση στον επίγειο πόλεμο και θα εξοπλίσει τα τάγματα με ακριβή και αποτελεσματική δύναμη πυρός», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για ένα όπλο που «αλλάζει το παιχνίδι» στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Εκτιμάται πως το όπλο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου απωλειών μεταξύ των αμάχων, διασφαλίζοντας ότι πλήττεται μόνο ο προβλεπόμενος στόχος.

Τα πυρομαχικά ακριβείας, αν και ακριβότερα από τα παραδοσιακά βλήματα, μπορεί επίσης να είναι πιο αποδοτικά σε μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να εκτοξευθούν λιγότερες σφαίρες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, μειώνοντας τη δαπάνη πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τους Times of India, η γνώση ότι ο εχθρός διαθέτει ένα όπλο υψηλής ακρίβειας μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο καθώς μπορεί να μειώσει το ηθικό και να δημιουργήσει αβεβαιότητα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις επιχειρησιακές αποφάσεις της Χαμάς.

Η ικανότητα να χτυπά με ακρίβεια δίνει ακόμα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις τους. Μπορεί να επιλέξει να στοχεύσει συγκεκριμένους στόχους χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Ωστόσο, ενώ το "Iron Sting" φέρνει αρκετά πλεονεκτήματα, οι Ισραηλινοί δεν μπορεί να βασιστούν μόνο σε ένα σύστημα για την ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.  

Παλαιστίνηειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΧαμάςΠόλεμος στο Ισραήλ