Κόσμος|23.03.2019 18:26

Λονδίνο: 700.000 άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο κατά του Brexit

Newsroom

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που αντιτίθενται στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδήλωσαν το Σάββατο, 23 Μαρτίου, στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα η κρίση του Brexit απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, αφού ο βρετανικός Τύπος την πιέζει για παραίτηση.

Στον απόηχο των βρετανικών Μέσων, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που διακήρυσσαν πως «η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» και «Ζητάμε Δημοψήφισμα». Οι οργανωτές της διαδήλωσης υποστηρίζουν πως είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά του Brexit που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το τι ακριβώς θα συμβεί με το Brexit, καθώς η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια.

Η Μέι υπαινίχθηκε την Παρασκευή πως μπορεί να μην ξαναφέρει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ε.Ε., την οποία οι βουλευτές έχουν καταψηφίσει ήδη δύο φορές. Μάλιστα, ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως η πίεση στην Μέι για να παραιτηθεί ολοένα και αυξάνεται.

Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στο μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, πριν πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ και καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Οι οργανωτές ισχυρίζονται ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαδήλωση ανέρχεται σε παραπάνω από 700.000. Αυτό την καθιστά την μεγαλύτερη διαδήλωση από όσες έχουν γίνει υπέρ της παραμονής.  

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν μισθωθεί 200 τουριστικά λεωφορεία απ' όλη τη Βρετανία για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο Λονδίνο. Το αίτημα για την ακύρωση του Brexit έλαβε 4 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρες αφότου η Μέι δήλωσε υπέρ του Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit ενώ το 48% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Έκτοτε οι ενάντιοι της εξόδου αναζητούν τρόπους να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Η Μέι ωστόσο έχει αποκλείσει επανειλημμένα αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μια ελαφρά μετατόπιση των Βρετανών υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αποφασιστική στροφή της κοινής γνώμης.

BrexitπορείαΛονδίνο