Κόσμος|24.10.2023 06:55

Νίλι: Αυτή είναι η ομάδα πρακτόρων που ανέλαβε την εξουδετέρωση της Χαμάς - Ποια η τακτική τους

Newsroom

Νίλι: Η επίλεκτη ομάδα των μυστικών υπηρεσιών που έχει αναλάβει να εξοντώσει τα μέλη της Χαμάς που προκάλεσαν την σφαγή των αμάχων στο νότιο Ισραήλ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ και ο στρατιωτικός διοικητής της Μοχάμεντ Ντίεφ, με το ψευδώνυμο «Επισκέπτης», ο οποίος για τους ισραηλινούς είναι ο ιθύνων νους της βάρβαρης επίθεσης.

Η τακτική των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ

Ο εντοπισμός και η εξόντωση ηγετών της Χαμάς είναι συνηθισμένη πρακτική των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Τον Ιανουάριο του 1996 είχαν εκτελέσει τον Γιάχια Αγιάς, τον επικεφαλής βομβιστή της οργάνωσης και ηγετικό στέλεχος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, ο οποίος θεωρείται μέντορας του Μοχάμεντ Ντίεφ.

«Ο Γιάχια Αγιάς ήταν ο πιο επικίνδυνος τρομοκράτης που έδρασε ποτέ εναντίον του Ισραήλ και σίγουρα το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς. Ήταν μηχανικός», έχει περιγράψει σε ντοκιμαντέρ το 2012 ο πρώην διευθυντής της Σιν Μπετ, Καρμί Γκιλόν.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με εκρηκτικά κινητό τηλέφωνο και περίμεναν για μήνες μέχρι ο Αγιάς να δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα του.

«Ο κοριός αναγνώρισε τη φωνή του Αγιάς και μας ενημέρωσε. Κάποιος πάτησε ένα κουμπί και το κινητό τηλέφωνο εξερράγη, ενώ ήταν ακριβώς δίπλα στο αυτί του. Σκοτώθηκε επί τόπου και κανείς γύρω του δεν τραυματίστηκε. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς στο ισόγειο δεν άκουσε την έκρηξη. Η επιχείρηση συντονίστηκε με την Πολεμική Αεροπορία. Πήγε πολύ καλά», είχε προσθέσει ο Γκιλόν.

Νεκρές τουλάχιστον δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της Χαμάς

Τον Ιούλιο του 2022 οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ εντόπισαν και εξόντωσαν τον ηγέτη των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς, Σαλάχ Σεχάντε, με αεροπορικό βομβαρδισμό σε συνοικία της Γάζας. Μαζί με τον Σερχάντε πέθαναν ακόμη 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους η γυναίκα και η κόρη του. 

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ισραήλ, η Νίλι έχει εξουδετερώσει τουλάχιστον δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της Χαμάς.

Χαμάςπόλεμοςειδήσεις τώραΙσραήλμυστικές υπηρεσίες