Κόσμος|23.10.2023 23:19

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκληρή επίθεση του Ισραήλ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 5.000 - Κλιμακώνεται η ένταση με τη Χεζμπολάχ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Για 17η ημέρα συνεχίστηκε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, με τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν πλήγματα στα αντίπαλα εδάφη την ώρα που στο επίκεντρο βρίσκονται οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκαν άλλες δύο γυναίκες που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Η απελευθέρωση ομήρων

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λίβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram. Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Η Χαμάς δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των δύο γυναικών που απελευθέρωσε σήμερα, υπονοώντας ωστόσο ότι είναι Ισραηλινές. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 220 όμηροι - Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών - μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Στους ομήρους αναφέρθηκε και ο Τζο Μπάιντε ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, που γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. «Όχι κατάπαυση του πυρός. Θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά να μπορέσουμε να μιλήσουμε», είπε απαντώντας σε δημοσιογράφο ενώ αποχωρούσε από το βήμα.

Σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και χιλιάδες νεκροί στον θύλακα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου. Είπε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 2.055 παιδιά. Επιπλέον, ανέφερε ότι 15.273 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών τις τελευταίες 24 ώρες σε 436, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών. Είπε ότι οι περισσότεροι θάνατοι είχαν σημειωθεί στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στην οποία ο στρατός του Ισραήλ έχει διατάξει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταπολεμήσουν Παλαιστίνιους ενόπλους και ότι οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπου η Χαμάς συγκεντρώνεται για να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ευρύτερη ισραηλινή εισβολή.  «Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν επιδρομές από δυνάμεις τεθωρακισμένων και πεζικού. Αυτές οι επιδρομές είναι επιδρομές που σκοτώνουν ομάδες τρομοκρατών που προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο του πολέμου μας. Πρόκειται για επιδρομές που φτάνουν σε βάθος».

Ένταση με τη Χεζμπολάχ

Καθώς η κατάσταση στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ φαινόταν να κατασταλάζει σε ένα θανατηφόρο μοτίβο εναέριων επιθέσεων, η σύγκρουση εξακολουθεί να απειλεί να εξαπλωθεί στο βόρειο Ισραήλ.

Οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες αυξάνονται σταθερά, οδηγώντας σχεδόν 20.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους στο νότιο Λίβανο, ανέφερε τη Δευτέρα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Τι γίνεται με την ανθρωπιστική βοήθεια

Ένα τρίτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, 12 φορτηγών, εισήλθε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο αργά την Κυριακή, αφού ελέγχθηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τον πληθυσμό της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι και ξεμένουν από τρόφιμα και καθαρό νερό.

Δεκατέσσερα φορτηγά έφτασαν την Κυριακή και 20 την προηγούμενη ημέρα, αλλά ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ο όγκος της βοήθειας που έχει εισέλθει μέχρι στιγμής είναι μόλις το 4% του ημερήσιου μέσου όρου πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών και ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα, καθώς τα φάρμακα και τα καύσιμα τελειώνουν και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Η έλλειψη καυσίμων, την οποία το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής, έχει παραλύσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αυστηρή προειδοποίηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους που δεν εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την προσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ακολούθως, σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (...) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πρόσθεσε ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.

«Προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο», εξήγησε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν. Εξάλλου εξήγησαν ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Πόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηΧαμάςΙσραήλ