Κόσμος|24.10.2023 16:00

Ερσίν Τατάρ: Οι Γερμανοί αποβίβασαν στρατεύματα στην Κύπρο - Δεν μπορούν να έρθουν στρατεύματα στο νησί χωρίς την άδεια της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επέκρινε τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να ενημερώνεται για κάθε στρατιωτική εξέλιξη στην Κύπρο.

«Η άφιξη ξένων στρατευμάτων στο νησί χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, της εγγυήτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τη δική μας είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες. Οι εγγυητές της Κύπρου είναι η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε σε δηλώσεις του από το Αφιόνκαραχισάρ.

«Δεν πρέπει να προκληθεί βλάβη στο νησί»

Επισημαίνοντας ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο βρίσκονται στο νησί στο πλαίσιο των συμφωνιών, ο Τατάρ είπε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για όλα αυτά τα θέματα.

«Οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τις βάσεις. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται για τα εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και με τρόπο που να μην βλάπτει τους Τούρκους και τους Ελληνοκύπριους στην Κύπρο».

Παρομοίασε το Ισραήλ με την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών

Ο Τ/Κ ηγέτης παρομοίασε τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη με αυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στο παρελθόν.

«Εμείς οι Τουρκοκύπριοι ως ένας λαός που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με παρόμοια βίαια περιστατικά, κατά τη διάρκεια εκείνων των δύσκολων εποχών όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος, ο λαός μας είχε σφαγιαστεί από τους τρομοκράτες της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Τα πεπραγμένα δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτά, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή», είπε.

«Ως εκ τούτου, αν πρόκειται να υπάρξει μια λύση στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι η λύση των δύο κρατών. Το καθεστώς της Τουρκικής Δημοκρατίας ως εγγυήτριας χώρας και η παρουσία του τουρκικού στρατού ως εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στο νησί δεν πρέπει ποτέ να καταργηθεί.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του τουρκοκυπριακού λαού. Αν δεν το αντιληφθούν αυτό, βλέπουμε το τι μπορεί να κάνει η άλλη πλευρά (Ισραήλ). Στην Κύπρο παρακολουθούμε όλα αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα με μία τέτοια αντίληψη.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας παρακολουθεί από κοντά το θέμα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε συμβουλεύει με μεγάλη σοφία να βρεθεί ο σωστός δρόμος». 

ειδήσεις τώραΓερμανίαστρατόςΕρσίν ΤατάρΚύπροςΤουρκία