Κόσμος|24.10.2023 18:46

Ερντογάν: «Αποτυχημένος ο ΟΗΕ - Κακές οι εξετάσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Οκτωβρίου και την 78η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ αντί για χρόνια πολλά, χαρακτήρισε τον οργανισμό «αποτυχημένο».

«Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν είναι σε θέση να δώσει καλές εξετάσεις ενάντια στις παράνομες και ανεξέλεγκτες επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον των αμάχων», είπε, στοχεύοντας έπειτα απευθείας τον ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντί να κάνει βήματα για να σταματήσει την αιματοχυσία και να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός καθώς και να λάβει μέτρα για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, βλέπουμε ότι με τη μονομερή στάση του εμβαθύνει περαιτέρω την κρίση. Είναι προφανώς αδύνατο να δώσει ελπίδα στην ανθρωπότητα και να διασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα, μια οργάνωση που μένει θεατής στη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «τα θεσμικά όργανα που συνδέονται με τον ΟΗΕ έχουν καταστεί δυσλειτουργικά από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μεγαλύτερη ζημιά στο γόητρο του ΟΗΕ γίνεται από ένα άλλο θεσμικό όργανο του ΟΗΕ.

Είναι κοινή και δίκαιη προσδοκία της διεθνούς κοινότητας να απελευθερωθεί ένας περιορισμένος αριθμός χωρών από την κυριαρχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να καταστεί πιο δημοκρατικό και αποτελεσματικό», συνέστησε ο Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟΗΕΤουρκίαειδήσεις τώρα