Κόσμος|24.10.2023 21:13

Πρόβλημα στην ιδιωτική εκπαίδευση των ΗΠΑ λόγω του πολέμου στο Ισραήλ - Κορυφαία Πανεπιστήμια χάνουν μεγάλες χορηγίες αποφοίτων

Newsroom

Στις 7 Οκτωβρίου, τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυε την επίθεσή της κατά στόχων στο Ισραήλ, ο David Magerman, που βρισκόταν στη χώρα για μία γιορτή, χόρευε με μια Τορά στη συναγωγή. Όταν, λίγες μέρες αργότερα, το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε, University of Pennsylvania, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήριζε την επίθεση «φρικτή» αλλά δεν καταδίκαζε ρητά τη Χαμάς, ο Magerman ένιωσε οργή. Βετεράνος των hedge funds και, στη συνέχεια, κεφαλαιούχος επιχειρηματικών συμμετοχών, ο απόφοιτος του UPenn έχει δωρίσει εκατομμύρια στη σχολή του, ωστόσο αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς του με το πανεπιστήμιο. «Η αμφισημία της τοποθέτησής τους με εξώθησε στα άκρα», λέει ο ίδιος στην WSJ.

Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Harvard και το UPenn, τις τελευταίες εβδομάδες, δέχονται έντονες αντιδράσεις από εξοργισμένους αποφοίτους τους για τη στάση που κράτησαν μετά τις επιθέσεις και όσα ακολούθησαν. Από την πλευρά τους, οι απόφοιτοι θεωρούν ότι, οι αντιδράσεις των πανεπιστημίων δεν έγιναν αρκετά άμεσα, ούτε αρκετά δυναμικά. Οι απόφοιτοι περίμεναν καταδίκη της Χαμάς αλλά και καταγγελία του «αντισημιτισμού» μετά την 7η Οκτωβρίου ενώ υποστηρίζουν ότι, τα πανεπιστήμια δεν προστατεύουν επαρκώς του Εβραίους φοιτητές, καθώς οι εντάσεις στις πανεπιστημιουπόλεις αυξάνονται.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Για κάποιους, οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά από χρόνια αυξανόμενης απογοήτευσης από τις σχολές, λόγω -σύμφωνα με τους ίδιους- της πολιτικής στροφής των πανεπιστήμιων προς την Αριστερά.  Μεταξύ αυτών, και πολλοί, μεγάλοι χρηματοδότες που ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να διακόψουν τις χορηγίες τους ή δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τις δωρεές τους στο μέλλον.

Στην Αμερική, βέβαια, η διακοπή των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δεινή οικονομικά θέση κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, τα οποία βασίζονται στους μεγάλους χρηματοδότες προκειμένου να διατηρήσουν τα budget τους. Σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου για την Προώθηση και Υποστήριξη της Εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι που δίνουν από ένα εκατομμύριο δολάρια και άνω αποτελούν λιγότερο από το 1% των δωρητών, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζουν το 57% των συνολικών χορηγιών των πανεπιστημίων.

Στο Harvard, περισσότερες από 30 φοιτητικές οργανώσεις υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία της Χαμάς στην επί δεκαετίες καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ. Στελέχη του πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και η νέας πρόεδρος, Κλοντίν Γκέι, στις 9 Οκτωβρίου, με επιστολή τους στην κοινότητα του Harvard, δήλωσαν «συντετριμμένοι από τον θάνατο και την καταστροφή που εξαπέλυσε η Χαμάς». Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον πρώην πρόεδρο, Λάρι Σάμερς αλλά και άλλους, καθώς υποστηρίζουν ότι το πανεπιστήμιο δεν πήρε αποστάσεις από τη στάση των φοιτητικών συλλόγων και δεν καταδίκασε ρητά τη Χαμάς. Η Γκέι επανήλθες, στις 10 Οκτωβρίου, με μία ανακοίνωση που καταδίκαζε ρητά τις «τρομοκρατικές θηριωδίες που διαπράττει η Χαμάς» και ξεκαθάριζε ότι, οι σύλλογοι δε μιλούν εξ’ ονόματος του πανεπιστημίου. Δύο μέρες αργότερα, μοιράστηκε μία νέα, βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση.

Το ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου του λιανεμπορίου, Leslie Wexner, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε οικονομικό δεσμό με το Harvard και θα τερματίσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που χρηματοδοτούσε για Ισραηλινούς φοιτητές. Ο Wexner και η σύζυγός του έχουν χρηματοδοτήσει με πάνω από 42 εκατομμύρια δολάρια το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

«Ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για τους Εβραίους φοιτητές»

Τη Δευτέρα, μία ομάδα επιφανών αποφοίτων, μεταξύ των οποίων ο Mitt Romney, αλλά και οι επενδυτές Seth Klarman και Bill Helman έδωσαν στη δημοσιότητα μία ανοιχτή επιστολή προς το Harvard, στην οποία επέκριναν την ηγεσία της σχολής, κάνοντας λόγο για ένα περιβάλλον «ολοένα και πιο εχθρικό για τους Εβραίους φοιτητές». Οι υπογράφοντες περιέγραψαν τα μέτρα που, κατά τη γνώμη τους, θα έπρεπε να πάρει το πανεπιστήμιο, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος των φοιτητών να συγκεντρώνονται στην πανεπιστημιούπολη και η δημιουργία αλλά και υποχρεωτική παρακολούθηση ενός εξαμηνιαίου μαθήματος για την κριτική σκέψη και το fact checking. «Φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επανάληψης της ιστορίας», ανέφερε στην επιστολή.

Για «ανεκτικότητα στον αντισημιτισμό» κατηγορούν απόφοιτοι το UPenn

Τη μεγαλύτερη ανταρσία δωρητών, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UPenn) Επιφανείς απόφοιτοί του, όπως ο μεγιστάνας της βιομηχανίας της ομορφιάς, Ronald Lauder και ο διευθύνων σύμβουλος της Apollo Global Management, Marc Rowan, από τον προηγούμενο μήνα είχαν έρθει σε ρήξη με το πανεπιστήμιο γιατί επέτρεψε να διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ένα παλαιστινιακό λογοτεχνικό φεστιβάλ. Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αποφοίτους – χρηματοδότες, η διεξαγωγή του φεστιβάλ υποδείκνυε την ανεκτικότητα του πανεπιστημίου στον «αντισημιτισμό». 

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του UPenn εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης του αντισημιτισμού πριν από το λογοτεχνικό φεστιβάλ. Στις 10 Οκτωβρίου, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Liz Magill, έγραψε: «Είμαστε συντετριμμένοι συντετριμμένοι από τη φρικτή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ που είχε ως στόχο αμάχους και την αρπαγή ομήρων το Σαββατοκύριακο».

Ο Rowan, που είναι πρόεδρος των συμβούλων της σχολής Wharton του UPenn, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι, «όταν το πανεπιστήμιο θέλει να πει κάτι, ξέρει πώς και μπορεί να το πει δυναμικά. Και δεν φαίνεται το ίδρυμα να μπορεί να βρει τη φωνή του όσον αφορά τον αντισημιτισμό». Ο ίδιος σημείωσε ότι ενοχλήθηκε όταν είδε την Magill, το Σαββατοκύριακο των επιθέσεων, να κάνει μία δημοσίευση για τον σκύλο της στο Instagram. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση του UPenn στις επιθέσεις της Χαμάς παρουσίασε τεράστια απόκλιση από τις έντονες καταδίκες του ιδρύματος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Rowan, που έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από  50 εκατομμύρια δολάρια το UPenn, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερα, αν δεν παραιτηθούν η Magill και ο πρόεδρος του ΔΣ, Scott Bok.

Ο Jon Huntsman Jr. έστειλε στην Magill μία επιστολή στην οποία ανέφερε ότι, η οικογένειά του, σταματά τη χρηματοδότηση. Στο campus του UPenn ένα από τα πιο γνωστά κτίρια φέρει το όνομα του πατέρα του, επιχειρηματία Jon Huntsman Sr.. Ο Lauder, προς τιμήν του οποίου έχει πάρει το όνομά του και ένα πρόγραμμα σπουδών, έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι επανεξετάζει τις μελλοντικές δωρεές του. Από την άλλη, ο επενδυτής Jonathon Jacobson δήλωσε ότι θα χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο με ένα δολάριο ετησίως, μέχρι η Magill «να βρει αλλού δουλειά».

Συνολικά, το περασμένο έτος, το πανεπιστήμιο έχασε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, λόγω της σχολής πολιτικών επιστημών. Οι δωρητές έδωσαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο UPenn τα τελευταία δύο οικονομικά έτη που έληξαν τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του πανεπιστημίου. Οι ετήσιες δωρεές από το κληροδότημα του UPenn, ύψους 20,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλύπτουν το 17% του ακαδημαϊκού προϋπολογισμού λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Οι δωρεές σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εδώ και καιρό είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη διαδικασία για πολλούς πλούσιους δωρητές. «Μπορεί να βλέπουν τη δωρεά τους σαν καθήκον», δηλώνει στο αμερικανικό μέσο η Mae Hong, περιφερειακή αντιπρόεδρος του Rockefeller Philanthropy Advisors, που βοηθά τις οικογένειες των πλούσιων δωρητών να προγραμματίσουν τις φιλανθρωπίες τους. Οι περισσότεροι χρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια ως έκφραση εκτίμησης για την εκπαίδευσή τους, αν και οι δωρεές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις εισαγωγές τους στα πανεπιστήμια, εξηγεί η ίδια. «Απλώς στο μέλλον θα μιλάμε για μία πολύ πιο περίπλοκη σχέση», εξηγεί.

Αντιφρονούντες απόφοιτοι κατά προοδευτικής σκέψης

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ομάδες αντιφρονούντων αποφοίτων οι οποίοι πιστεύουν ότι, η προοδευτική ομαδική σκέψη, έχει καταλάβει τα πανεπιστήμια. Αρκετοί, σημαντικοί δωρητές δήλωσαν ότι δεν θέλουν να επιβάλουν τις κοσμοθεωρίες τους σε κανέναν, ωστόσο θέλουν οι φοιτητές να εκτίθενται σε ποικιλία απόψεων και να μπορούν να συμμετέχουν σε έναν ισχυρό διάλογο.

«Εδώ και καιρό έχω απογοητευτεί από την απομάκρυνση από την πραγματική ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και του λόγου στα κορυφαία πανεπιστήμιά μας, συμπεριλαμβανομένου και του αγαπημένου UPenn, του οποίου είμαι απόφοιτος», έγραψε απευθυνόμενος στην Magill ο διαχειριστής hedge fund, Cliff Asness, Magill στις 16 Οκτωβρίου, ως επιχείρημα για την απόφασή του, να σταματήσει να είναι δωρητής. «Δεν μού αρέσει να κάνω κάτι τέτοιο για τα χρήματα – φαίνεται, όμως, ότι είναι από τους μόνους δρόμους που μπορεί και να έχουν σημασία», ανέφερε.

Ο Scott Shay, απόφοιτος του  Northwestern, κάθε χρόνο μετά την απόκτηση του πτυχίου του, το  1979, έκανε δωρεές στο πανεπιστήμιο. Σταμάτησε το 2020, μετά από μία έρευνα σχετικά με τις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας στην πανεπιστημιούπολη. Ο πρώην πρόεδρος της Signature Bank, που νωρίτερα φέτος χρεοκόπησε, δωρίζει πλέον τα χρήματά του στις (εβραϊκές) οργανώσεις Hillel και Chabad του πανεπιστημίου. Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, και άλλοι δωρητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος επικοινώνησαν μαζί του για να του πουν ότι επανεξετάζουν τις δωρεές τους. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος στην WSJ την Παρασκευή, «μέσα στην τελευταία ώρα, το έχω ακούσει από τέσσερις ανθρώπους».

δωρεέςΧαμάςπανεπιστήμιο ΧάρβαρντχρηματοδότησηΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΠαλαιστίνηειδήσεις τώρα