Κόσμος|25.10.2023 08:56

Φρίκη στη Γάζα που βομβαρδίζεται ανηλεώς: Αυξάνεται η ένταση στα βόρεια με τη Χεζμπολάχ - Απόπειρα εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ από θαλάσσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Λωρίδα της Γάζας/ AP
Λωρίδα της Γάζας/ AP
Λωρίδα της Γάζας/ AP
Λωρίδα της Γάζας/ AP
Λωρίδα της Γάζας/ AP
Λωρίδα της Γάζας/ AP

Την πραγματική φρίκη που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας αντικατοπτρίζουν οι αριθμοί που ανακοίνωσε η UNICEF με 2.360 παιδιά να έχουν βρει τραγικό θάνατο στον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά πρόσθεσε πως άλλα 5.364 παιδιά τραυματίστηκαν, επικαλούμενη πληροφορίες της, χωρίς να κατονομάσει πηγές.

Η Γιούνισεφ έκανε λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού.

Μετά την αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο αριθμό που έχουν δημοσιοποιήσει οι ισραηλινές αρχές, εξαπολύθηκαν ασταμάτητοι βομβαρδισμοί από αέρος και με το πυροβολικό σε αντίποινα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον θύλακα υπό πολιορκία.

«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», ανέφερε η Αντέλ Χοντρ, επικεφαλής της διεύθυνσης της Γιούνισεφ που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.), τόνισε η υπηρεσία.

Η Γιούνισεφ κάλεσε τα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις, δεκάδες από τους οποίους είναι παιδιά.

Η σκληρή δήλωση Γκουτέρες - Την παραίτησή του ζητά το Ισραήλ

Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, υπογράμμισε πως δεν διαπράχθηκε «εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής», θύμισε.

«Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».

Όμως τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Κλιμακώνεται η ένταση στα βόρεια με τη Χεζμπολάχ

Εντωμεταξύ, η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις. Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

Προσπάθεια αιφνιδιασμού δια θαλάσσης από τη Χαμάς

Θυμίζουμε ότι η Χαμάς πραγματοποίησε νέα επίθεση σε βάρος του Ισραήλ, αυτή τη φορά διά θαλάσσης, καθώς οι μαχητές της οργάνωσης επιχείρησαν να διεισδύσουν στη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με τον στρατό εξοντώθηκαν.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δεν διευκρινίζουν πόσοι δύτες της Χαμάς επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, αλλά δημοσιεύματα εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4 μαχητές σκοτώθηκαν.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για 8 νεκρούς, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις συνοριακές κοινότητες Zikim και Karmia.

Οι IDF λένε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός συγκροτήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι μαχητές της Χαμάς, ενώ οι δυνάμεις συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή.

ειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΟΗΕΧαμάς