Κόσμος|25.10.2023 20:39

Νετανιάχου: «Όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι καταδικασμένοι - Ετοιμαζόμαστε για χερσαία επίθεση»

Newsroom

«Όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι καταδικασμένοι», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ από το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται, προειδοποιεί ότι η χώρα «ετοιμάζεται» για χερσαία επίθεση και ότι τα στρατεύματα έχουν ήδη «εξουδετερώσει χιλιάδες τρομοκράτες».

Ωστόσο, αρνήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς τις «λεπτομέρειες και τις χρονικές εκτιμήσεις» της χερσαίας επίθεσης, λέγοντας ότι δεν είναι γνωστές στο κοινό και αυτό είναι «το πώς πρέπει να γίνει».

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης των IDF καθορίζεται ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο που διευθύνει τον πόλεμο μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου», είπε.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες βέλτιστες συνθήκες για τις επόμενες επιχειρήσεις τους».

Μιλώντας τους Ισραηλινούς, τους προέτρεψε «να μην ξεχάσουν ούτε για μια στιγμή» εκείνους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς. «Είναι σαν να βάζουν χιλιάδες βέλη στην καρδιά μας που αιμορραγεί», είπε, προσθέτοντας ότι θα οριστεί εθνική ημέρα πένθους για να θυμόμαστε τα θύματα.

Συνεχίζει επίσης να προτρέπει τον κόσμο να απομακρυνθεί προς τα νότια της Γάζας και λέει ότι η χώρα βοηθά τους πολίτες «να αποκτήσουν τα δικά τους προσωπικά όπλα με ελεγχόμενο τρόπο. «Ο ρόλος μου είναι να οδηγήσω αυτή τη χώρα και το λαό της σε μια ολοκληρωτική νίκη επί των εχθρών μας», ανέφερε. «Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», πρόσθεσε.

WSJ: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή μέχρι να σταλούν αντιπυραυλικά από τις ΗΠΑ

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή.

Το Πεντάγωνο αγωνίζεται να αναπτύξει σχεδόν δώδεκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, μεταξύ άλλων για τα αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να τα προστατεύσει από πυραύλους και ρουκέτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής πείσει τους Ισραηλινούς να αναβάλουν την τοποθέτηση αυτών των συστημάτων μέχρι να μπορέσουν να τοποθετηθούν, ήδη από το τέλος αυτής της εβδομάδας, μεταδίδει η WSJ.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη στο σχεδιασμό του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους εντός της Γάζας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Όμως οι απειλές για τα αμερικανικά στρατεύματα αποτελούν ύψιστη ανησυχία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αμερικανοί στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα γίνουν στόχος διαφόρων ομάδων μόλις αρχίσει η εισβολή.

Μέχρι στιγμής στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 13 τέτοιες επιθέσεις, με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Αμερικανού συμβασιούχου και την καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πιέσεις σε Λευκό Οίκο για Ερντογάν

Την ίδια ώρα, την άμεση ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, εκφράζουν Αμερικανοί νομοθέτες σε δικομματική επιστολή που στέλνουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον βουλευτή Κρις Πάπας. Στην επιστολή τους οι βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τη διπλωματική, πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που η Άγκυρα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το ηθικό αλλά και το στρατηγικό καθήκον να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποκόψουν την τρομοκρατική οργάνωση από τις βασικές πηγές ενίσχυσης της.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι νομοθέτες διατείνονται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς τα υλικά που συρρέουν από τη γειτονική μας χώρα στη Γάζα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρουκετών που συνεχίζουν να πλήττουν το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι είναι ασυγχώρητο για μια νατοϊκή χώρα να μην ευθυγραμμίζεται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, προτρέποντας έτσι τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία να ενεργήσει άμεσα και χωρίς αστερίσκους κατά της Χαμάς.

ειδήσεις τώραΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΠαλαιστίνηΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχου