Κόσμος|25.10.2023 21:25

Ανώτατος διπλωμάτης του Ισραήλ στο OPEN: «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα» - Τι είπε για τη χερσαία επίθεση

Newsroom

Για το σχέδιο του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη Χαμάς μίλησε στον απεσταλμένο του OPEN στο κέντρο των εξελίξεων, Σωτήρη Δανέζη, ο αναπληρωτής διευθυντής διπλωματίας του ισραηλινού ΥΠΕΞ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αν υπάρχει κάποιο σενάριο εξόδου από αυτή την κρίση που να μην περιλαμβάνει χερσαία επιχείρηση.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι χρειάζεται «άμεση επιστροφή των ομήρων και πλήρης, απόλυτη παράδοση της Χαμάς. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους και όλων των δυνατοτήτων τους. Όλοι στη Χαμάς πρέπει να παραδοθούν τώρα. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από αυτή την κρίση που δεν περιλαμβάνει χρήση στρατιωτικής δύναμης, σκοπός της οποίας είναι η εξόντωση της Χαμάς, μέχρι και του τελευταίου συνεργού τους».

Σε ερώτηση για το αν οι Αμερικανοί συγκρατούν τον ισραηλινό στρατό απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση και θα γίνει όταν θα αποφασίσουμε».

Για το επόμενο βήμα της ισραηλινής κυβέρνησης σημείωσε: «Έχουν περάσει 17 μέρες και θα προχωρήσουμε σε χερσαία επιχείρηση, όταν αποφασίσουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Οι εκτιμήσεις είναι στρατιωτικές εκτιμήσεις και είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί την καλύτερη δυνατή στιγμή για εμάς. Δεν θέλουμε να πεθάνουν Ισραηλινοί στρατιώτες, θέλουμε να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οπότε θα πάρουμε το χρόνο μας για να πάρουμε και τις αποφάσεις μας».

Αναφορικά με το ανθρωπιστικό ζήτημα, ερωτήθηκε από τον απεσταλμένο του OPEN εάν υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα: «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή μέσα στη Γάζα, αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό προσπαθεί να περάσει η Χαμάς, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ξέρουμε ακριβώς πόσο νερό, ρεύμα, καύσιμα, φάρμακα εισέρχονται στη Γάζα και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό».

ειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΓάζα