Κόσμος|26.10.2023 06:15

WSJ: Το Ιράν εκπαίδευσε μαχητές της Χαμάς πριν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου - Ενημέρωσε τη Χεζμπολάχ πριν εισβάλει

Newsroom

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης έλαβαν εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Περίπου 500 μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, συμμετείχαν στις ασκήσεις τον Σεπτέμβριο, τις οποίες διηύθυναν αξιωματικοί της Δύναμης Κουντς, του βραχίονα ξένων επιχειρήσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, είπαν οι άνθρωποι.

Ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο Ιρανός ταξίαρχος Esmail Qaani, επικεφαλής της Quds Force, συμμετείχαν επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι επιτιθέμενοι της Χαμάς χρησιμοποίησαν εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αχρηστεύσουν ισραηλινά παρατηρητήρια και εξοπλισμό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας. Ορισμένοι χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς για να πετάξουν στο Ισραήλ. Άλλοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιούνται συνήθως από ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά όχι από τη Χαμάς μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονται τακτικά από το Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν εκπαιδεύει τακτικά μαχητές στο Ιράν και αλλού, αλλά δεν έχουν ενδείξεις για μαζική εκπαίδευση ακριβώς πριν από την επίθεση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις πληροφορίες δήλωσαν ότι δεν έχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι το Ιράν διεξήγαγε εκπαίδευση ειδικά για να προετοιμαστεί για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη, ο στρατός του Ισραήλ προσέφερε μερικά από τα πιο ωμά σχόλιά του μέχρι στιγμής σχετικά με τον ρόλο του Ιράν στην παροχή βοήθειας στη Χαμάς και σε άλλες μαχητικές ομάδες.

«Πριν από τον πόλεμο, το Ιράν βοήθησε άμεσα τη Χαμάς με χρήματα, εκπαίδευση και όπλα και τεχνολογική τεχνογνωσία», δήλωσε ο υποναύαρχος Daniel Hagari, επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού. «Ακόμη και τώρα, το Ιράν βοηθά τη Χαμάς με πληροφορίες».

Κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

Η σύγκρουση κινδυνεύει να επεκταθεί σε μια περιφερειακή αντιπαράθεση με το Ιράν και τον ιστό των ισλαμιστικών ισλαμιστικών μαχητικών ομάδων κατά του Ισραήλ που υποστηρίζει, ο οποίος εξαπλώνεται από την Υεμένη και το Ιράκ μέχρι τη Συρία και τον Λίβανο. Και οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων, στην περιοχή.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν τον ρόλο του Ιράν στην υποστήριξη της Χαμάς και άλλων εχθρικών προς το Ισραήλ ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης σιιτικής μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία έχει εμπλακεί σε σποραδικές ανταλλαγές πυρών με ισραηλινά στρατεύματα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν

Όμως, με το φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου να ελλοχεύει, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό ή στην έγκριση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι η Δύναμη Κουντς βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης και συμφώνησε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε συνάντηση στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσαν την ίδια περιγραφή της συμμετοχής του Ιράν.

Αυτές οι αναφορές για τη συνάντηση της 2ας Οκτωβρίου έχουν αμφισβητηθεί από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλους που γνωρίζουν τις πληροφορίες γύρω από τις επιθέσεις. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει «αδιάσειστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι οι Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς.

«Οι πληροφορίες που έχουμε δεν δείχνουν άμεση σύνδεση με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όσον αφορά το Ιράν. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ.

Αξιωματούχοι της Χαμάς καυχιόντουσαν για την υποστήριξη του Ιράν μετά τις επιθέσεις. «Η Χεζμπολάχ και το Ιράν μας υποστήριξαν με όπλα, τεχνογνωσία και τεχνολογία», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Ντόχα, σε συνέντευξή του στην Al Arabiya.

Η Χαμάς ενημέρωσε τη Χεζμπολάχ πριν την επίθεση

Καθώς η επίθεση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Δυτικούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους, η Χαμάς επικοινώνησε με αξιωματούχους του IRGC και της Χεζμπολάχ στο εξωτερικό για να τους ενημερώσει ότι η επίθεση είχε ξεκινήσει.

Έκτοτε, το IRGC, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες πολιτοφυλακές στην περιοχή λένε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή για να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους. Ο διοικητής της Δύναμης Quds, Qaani, βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο Λίβανο για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν ηγέτες των μαχητών και ένας σύμβουλος του IRGC.

Το IRGC αναφέρεται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράν και τον συμβατικό στρατό του, με δικό του ναυτικό και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το Ιράν παρέχει εδώ και καιρό εκπαίδευση σε μαχητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Γάζας, των Αφγανών μισθοφόρων που πολεμούν στη Συρία, των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, των σιιτικών δυνάμεων από το Ιράκ και των Χούθι από την Υεμένη, δήλωσε ο Σαΐντ Γκολκάρ, ειδικός του IRGC στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί στο Τσατανούγκα.

«Αυτού του είδους η επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και του IRGC. Η Χαμάς δεν έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Γκόλκαρ.

Ο Νόρμαν Ρουλ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το Ιράν από το 2008 έως το 2017, δήλωσε ότι το IRGC εμπλέκεται εδώ και καιρό στην εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη ομάδων στην περιοχή, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν κατεύθυνε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Σπάνια είναι απαραίτητο για το Ιράν να εμπλέξει το προσωπικό του», είπε.

Η Χαμάς, ισλαμιστικό παρακλάδι της σουνιτικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε μια σχέση με το Ιράν, που αποτελεί μια σιιτική μουσουλμανική θεοκρατία. Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξε τη Χαμάς καθώς η παλαιστινιακή ομάδα αναδείχθηκε σε σημαντική μαχητική οργάνωση που πολεμούσε το Ισραήλ τη δεκαετία του 1980, παρέχοντας όπλα και χρηματοδότηση, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η σχέση χάλασε γύρω στο 2012, όταν η Χαμάς τάχθηκε στο πλευρό του συριακού εμφυλίου πολέμου εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμμάχου του Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία διέκοψε κάθε χρηματοδότηση προς τη Χαμάς.

Το 2017, η Χαμάς δήλωσε ότι λαμβάνει και πάλι χρηματοδότηση από την Τεχεράνη. Σε εκείνο το στάδιο, το IRGC επέκτεινε τη στρατιωτική του υποστήριξη, παρέχοντας εκπαίδευση και εξαρτήματα που επέτρεψαν στη Χαμάς να συναρμολογήσει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να στοχεύει το Ισραήλ.

ειδήσεις τώραΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΙράνΠαλαιστίνηΙσραήλΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΧεζμπολάχ