Κόσμος|26.10.2023 14:50

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση στη Γάζα, αν μας ζητηθεί

Μαρία Ζαχαράκη

Την ετοιμότητά του να αναλάβει οποιαδήποτε δράση τους ζητηθεί στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, δηλώνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν σχέδια για κάποια στρατιωτική παρουσία στη Γάζα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι: «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά και, αν χρειαστεί, στρατιωτικά μέσα», είπε:

«Ο πρόεδρός μας έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα απέχει ποτέ από την ανάληψη της ευθύνης. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουν εκπληρώσει με επιτυχία κάθε αποστολή που τους έχει ανατεθεί μέχρι στιγμής. Ως Τουρκία συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη και για να σταματήσει η αιματοχυσία. Οι στρατιωτικές μας δυνατότητες και τα μέσα μας είναι επίσης ενεργά στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας».

Στη συνέχεια, επανέλαβε την έκκληση της Τουρκίας προς το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών στη Γάζα. Η είσοδος των απαραίτητων ειδών και η διέλευση των τραυματιών θα πρέπει να επιτραπεί χωρίς περιορισμούς».

Η Τουρκία μετέφερε υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αίγυπτο, στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου με πέντε αεροσκάφη A400M και ένα αεροσκάφος C-130. Έχουν παραδοθεί στην περιοχή συνολικά 213 τόνοι τροφίμων, κουβέρτες και υλικά ιατρικής βοήθειας μέσω 9 αεροσκαφών.

«Οι δραστηριότητες μας για την παροχή βοήθειας και οι αεροπορικές μας πτήσεις προς τη Γάζα θα συνεχιστούν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ.

ΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΙσραήλΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαυπουργείο Άμυνας