Κόσμος|26.10.2023 20:30

Τurkiye Gazetesi: Η έκπτωση της μουσουλμανικής συνείδησης στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Δημοσίευμα της εφημερίδας Τurkiye Gazetesi  με τίτλο: «Το περιστατικό της Πάτρας και η επιστολή προδοσίας» παίρνει αφορμή από τα γεγονότα στη Γάζα και εξετάζει τη θέση των μουσουλμάνων στον κόσμο και την έκπτωση της μουσουλμανικής συνείδησης στην Τουρκία,  παραθέτοντας ως παράδειγμα τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης το 1821, τη σφαγή στην Τριπολιτσά, τη στάση του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, καθώς επίσης και τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναφορικά με το άνοιγμα της «κλειστής Πύλης» στο Φανάρι, η οποία και προφανώς παρερμηνεύεται.

«Αν οι μουσουλμάνοι υποφέρουν σε έναν τόπο, τότε σίγουρα εκεί υπάρχει "προδοσία". Ιδού η  Γάζα... Από τις 7 Οκτωβρίου, προσπαθούμε να εξηγήσουμε στο μέγιστο δυνατό μέτρο των γνώσεων μας τις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί, καθώς και ποιος και ποιοι υπολογισμοί κρύβονται πίσω από αυτές. Έχουμε δει μια παρόμοια εικόνα στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, και την Υεμένη...Τώρα το μουσουλμανικό αίμα ρέει στη Γάζα και ο κόσμος απλά παρακολουθεί... Ακόμα και οι λεγόμενες "πολιτισμένες" δυτικές χώρες υποστηρίζουν αυτή τη θηριωδία! Αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο... Αν εμείς οι Μουσουλμάνοι ήμασταν ενωμένοι και αλληλέγγυοι, όπως προστάζει η θρησκεία μας, και αν είχαμε τη δύναμη των όπλων για να πολεμήσουμε αυτούς που μας εχθρεύονται, όπως είναι καθήκον μας, κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει αυτά τα πράγματα... Αλλά πού είναι!

Έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια γεγονότα πολλές φορές στην ιστορία. Αν είχαμε πάρει μαθήματα, αν δεν είχαμε πέσει στην παγίδα της απροσεξίας, δεν θα είχαμε βιώσει αυτή την απελπισία. Κοιτάξτε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα... Και τι γίνεται με το γεγονός ότι λίγο πριν από αυτή τη θηριωδία στη Γάζα, όπου παιδιά σφαγιάστηκαν με τόνους από βόμβες, η ισλαμοφοβία στη χώρα μας, η οποία -συνειδητά- τροφοδοτήθηκε από το "αραβικό" καμουφλάζ, μετέτρεψε ένα τμήμα της κοινωνίας μας σε εθελοντές στρατιώτες του Ισραήλ! Μπορούμε τώρα να κατανοήσουμε καλύτερα τον πραγματικό στόχο αυτών που πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ -οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί- και ταυτόχρονα απεικονίζουν τον τουρκισμό στην Τουρκία; Κοιτάξτε, όχι μόνο δεν έχουν πει ούτε μια λέξη εναντίον του Ισραήλ και των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από αυτό εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν έχουν να πουν τίποτα και για τους αθώους Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται! Ούτε "πούλησαν γη", ούτε "πούλησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία"...Θα έλεγε κανείς ότι οι ίδιοι υπερασπίστηκαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Λες και δεν ήταν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ρώσοι που έκαναν κομμάτια τα εδάφη μας, έσφαξαν εκατομμύρια συμπατριώτες μας και τους έστειλαν στην εξορία... Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, κάποιοι από αυτούς Δυτικοί, κάποιοι από αυτούς γοητευμένοι με τους κομμουνιστές δολοφόνους, που είναι δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ήθελα να συμπεριλάβω το άρθρο με τίτλο "Η υπόθεση της Πάτρας και το γράμμα της προδοσίας" ενός αναγνώστη μας. Δείτε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο... Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα, καλό είναι να το διαβάσετε με την ελπίδα να "πάρετε ένα μάθημα"...

Οι Έλληνες, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την ανοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έζησαν ειρηνικά για 400 χρόνια και ευημερούσαν μέσω του εμπορίου, δημιούργησαν μια μυστική οργάνωση με την ονομασία Φιλική Εταιρεία με την κάλυψη της Ευρώπης.

Εγκέφαλος της Φιλικής Εταιρείας, η οποία διέδιδε την ιδέα της εξέγερσης στους Έλληνες, ήταν το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου στην Ιστανμπούλ. Στόχος ήταν η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και η αποκατάσταση της Ανατολικής Ρωμυλίας που είχε καταστραφεί από τον Πορθητή σουλτάνο Μωάμεθ. Για το σκοπό αυτό, οι Έλληνες οργανώνονται και οπλίζονται. Το έτος 1821... Ο Γερμανός, Αρχιεπίσκοπος της Πάτρας (σ.σ. αναφορά στον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό) στην Πελοπόννησο, είπε: "Ω ελληνικό έθνος! Ξυπνήστε, σκοτώστε τους Τούρκους" και ξεκίνησε εξέγερση στις 25 Μαρτίου. Οι Έλληνες σφαγίασαν βάναυσα 50 χιλιάδες μουσουλμάνους Τούρκους στην περιοχή, μωρά μαχαιρώθηκαν με ξιφολόγχες, γυναίκες και κορίτσια οδηγήθηκαν στα βουνά. Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, ο ευρωπαϊκός Τύπος παρείχε πλήρη υποστήριξη στους Έλληνες. Ο Οθωμανός σουλτάνος Μαχμούτ Β' διέταξε έρευνα. Κατά την έρευνα στο σπίτι του Πατριάρχη βρέθηκαν στοιχεία προδοσίας. Διαπιστώθηκε ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ ήταν ο κύριος σχεδιαστής της εξέγερσης και ότι το Πατριαρχείο λειτουργούσε ως "αντάρτικο κέντρο". Ο Πατριάρχης Γρηγόριος καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της υποκίνησης του λαού σε εξέγερση και της προδοσίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο λαιμό του Πατριάρχη κρεμιέται ένα ένταλμα εις θάνατον "...η ποινή για την προδοσία ενός τέτοιου κράτους πρέπει, φυσικά, να είναι η εκτέλεση...". "Τα τελευταία λόγια του Πατριάρχη Γρηγορίου στο βήμα της εκτέλεσης ήταν τα εξής: "Έκανα το καθήκον μου!"  Μετά την εκτέλεση του Γρηγορίου, οι κληρικοί ορκίστηκαν ότι "αυτή η πόρτα δεν θα ανοίξει ποτέ μέχρι να κρεμαστεί στο ίδιο μέρος ένας από τους μεγάλους Τούρκους ή να επιστρέψει η Κωνσταντινούπολη σε ελληνικά χέρια".

Με τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου, ο ευρωπαϊκός Τύπος έγινε έξαλλος. Ξεκίνησε μια πολύ βίαιη προπαγάνδα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Τούρκων. Ο Λόρδος Βύρωνας, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Μπετόβεν και πολλοί άλλοι συγγραφείς, ποιητές, συνθέτες, ζωγράφοι, δημοσιογράφοι δημοσίευσαν έργα κατά των Οθωμανών και γέννησαν την τουρκοφοβία στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο στρατηγός Ignatiyef, ο οποίος υπηρέτησε ως Ρώσος πρεσβευτής στην οθωμανική πρωτεύουσα για πολλά χρόνια, αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά του την επιστολή που του έδωσε ο Πατριάρχης Γρηγόριος πριν κρεμαστεί για να την παραδώσει στον Ρώσο τσάρο Αλέξανδρο Β', τον αδυσώπητο εχθρό των Οθωμανών. Αυτή η "Επιστολή Προδοσίας" είναι αρκετά αξιοσημείωτη και ταυτόχρονα υποδειγματική ως προς το πώς η Δύση εργάζεται συστηματικά και αποφασιστικά εναντίον μας εδώ και 200 χρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο Πατριάρχης Γρηγόριος αναλύοντάς μας πολύ καλά. Η "Επιστολή προδοσίας" που έγραψε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ προς τον Ρώσο Τσάρο Αλέξανδρο Β΄ περιέχει συνοπτικά τις εξής διαπιστώσεις: «Δεν είναι δυνατόν να συντρίψουμε και να καταστρέψουμε τους Τούρκους υλικά. Διότι οι Τούρκοι είναι πολύ υπομονετικοί, ανθεκτικοί, πολύ περήφανοι και υπερήφανοι για την τιμή τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά προέρχονται από την αφοσίωσή τους στη θρησκεία τους, τη συναίνεσή τους στη μοίρα, τη δύναμη των παραδόσεών τους, την υπακοή τους στους αρχηγούς του κράτους τους, τους διοικητές και τους πρεσβύτερους. Οι Τούρκοι είναι έξυπνοι και εργατικοί, αρκεί να έχουν ηγέτες που μπορούν να τους κατευθύνουν και να τους διαχειρίζονται με θετικό τρόπο. Είναι πολύ ικανοποιημένοι. Όλες οι αρετές τους προέρχονται από την ευρωστία των ηθών τους. Για την εκκαθάριση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν αρκούν οι νίκες στο πεδίο της μάχης, και ακόμη και το να βαδίζουμε απλώς σε αυτό το μονοπάτι μπορεί να προκαλέσει την αξιοπρέπεια και την τιμή των Τούρκων και να τους κάνει να διεισδύσουν στην αλήθεια. Επομένως, βρείτε έναν τρόπο να αποδυναμώσετε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Τούρκων. Καταστρέψτε τους πνευματικούς τους δεσμούς... Σπάστε το αίσθημα της υπακοής τους στους αρχηγούς των κρατών... Εξαλείψτε την αφοσίωση στους λόγιους... Καταστρέψτε τους οικογενειακούς δεσμούς... Ο συντομότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τους συνηθίσουν σε εξωτερικές ιδέες και συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με τις εθνικές και πνευματικές τους παραδόσεις. Την ημέρα που θα κλονιστεί η πνευματικότητά τους, θα κλονιστεί η πραγματική δύναμη των Τούρκων, η οποία τους οδηγεί στη νίκη απέναντι σε τυπικά πολύ ισχυρές, πολυπληθείς και φαινομενικά κυρίαρχες δυνάμεις, και θα είναι δυνατόν να τους καταστρέψουν με την υπεροχή των υλικών μέσων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί αυτή η καταστροφή στην οργάνωσή τους, χωρίς να το νιώσουν οι Τούρκοι».

Η κεντρική πόρτα του Πατριαρχείου είναι κλειστή από την εκτέλεση του Γρηγορίου και γι' αυτό ονομάζεται "Πύλη της Εκδίκησης". Η εξέγερση που ξεκίνησαν οι Έλληνες στη χερσόνησο της Πελοποννήσου στις 25 Μαρτίου 1821 είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1829. Η Πελοπόννησος είναι ο τόπος όπου ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος. Για το λόγο αυτό, η 25η Μαρτίου, ημέρα έναρξης της εξέγερσης, είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και γιορτάζεται ως ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας.

Στις 27 Μαΐου 1996, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ρωτήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό, "Δεν θα μπορούσατε να ανοίξετε αυτή την πύλη, η οποία λέγεται ότι δεν ανοίγει ποτέ, εκτός αν κρεμαστεί μπροστά της ένας Τούρκος γέροντας, για λίγα λεπτά, έστω και συμβολικά, ως χειρονομία προς τον τουρκικό λαό και για να δείξετε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια;". Η απάντηση του Πατριάρχη ήταν πολύ ακριβής και αιχμηρή: "Οι πατριάρχες πριν από εμένα δεν το έκαναν αυτό, και ούτε εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Κάτι τέτοιο αποκλείεται".

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Μερικοί άνθρωποι ζουν το μίσος και τη θρησκεία τους ως έχει. Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε απομακρυνθεί από τη θρησκεία, τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και έχουμε μιμηθεί τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις ανηθικότητες της Δύσης. Ένα δέντρο πεθαίνει όταν ξεριζώνεται από τις ρίζες του. Όταν ξεριζωθήκαμε από τις ρίζες μας, πεθάναμε πνευματικά. Ως αποτέλεσμα, αναδύθηκαν άνθρωποι που είναι ξένοι προς τις αξίες τους, που θεωρούν καθήκον τους να υποτιμούν, να ταπεινώνουν και να εχθρεύονται την πατρίδα και το έθνος τους. Η Δύση δεν ήταν μόνη της σε αυτές τις δραστηριότητες εναντίον μας. Κάποιοι από εμάς δρούσαν παράλληλα με τη Δύση εδώ και 200 χρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του Πατριάρχη Γρηγορίου, εν γνώσει και με τη θέλησή τους, και πολλοί από αυτούς λειτούργησαν ως υπεργολάβοι τους λόγω της απροσεξίας και της λανθασμένης καθοδήγησης τους και πέτυχαν το αποτέλεσμα. Αυτές οι συνεργασίες συνεχίζονται ακόμη. Παρόλο που η Δύση έπεσε πρόσφατα στα δικά της προβλήματα και της έχει μείνει λίγος χρόνος για να ασχοληθεί μαζί μας, οι "συνεργάτες" μέσα μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους πλήρως και χωρίς διακοπή».

ΤουρκίαΛωρίδα της ΓάζαςμουσουλμάνοιΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλ