Κόσμος|26.10.2023 22:23

Πρόβα εισβολής ή αντιπερισπασμός η νυχτερινή εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα; Ποιο το σχέδιο για τα τούνελ της Χαμάς - Νέες απειλές από Ιράν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στη μικρής κλίμακας χερσαία επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο απεσταλμένος του OPEN στο Ισραήλ, Σωτήρης Δανέζης χαρακτηρίζοντας τη  συγκεκριμένη κίνηση ως «προετοιμασία του πεδίου της μάχης». Μίλησε για «προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για τη μεγάλη εισβολή που θα πραγματοποιήσει ο κύριος όγκος των ισραηλινών δυνάμεων τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

Γιατί πραγματοποίησε χερσαία επίθεση το Ισραήλ

Ο απεσταλμένος του OPEN πρόσθεσε ότι «οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό που βλέπουμε να είναι ένας αντιπερισπασμός και η οδός που θα χρησιμοποιήσουν τα ισραηλινά άρματα μάχης και οι μηχανοκίνητες μονάδες του ισραηλινού στρατού να είναι εντελώς διαφορετική».

Ο Σωτήρης Δανέζης συνέχισε:

«Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε εικόνες από τη μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση που έχει γίνει από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Είναι εικόνες αποκαλυπτικές για το πώς δρα ο Ισραηλινός στρατός και γίνονται την ώρα που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις .για τους ομήρους και καταστρώνονται τα τελικά σχέδια βάσει των οποίων θα δράσουν οι επίλεκτες μονάδες του Ισραηλινού στρατού που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος σε μία νέα επιχείρηση με χερσαίες δυνάμεις.

Ο Ισραηλινός στρατηγός ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών του στρατού μίλησε στο ραδιόφωνο του στρατού και ξεκαθάρισε ότι δεν δέχονται πιέσεις από την αμερικανική πλευρά για καθυστέρηση της επιχείρησης και ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος και είναι η εξουδετέρωση της μαχητικότητας, της ικανότητας να πλήξει στρατιωτικά η Χαμάς το Ισραήλ. Για τους Αμερικανούς, είπε ότι οι λόγοι της καθυστέρησης στην πραγματικότητα είναι δύο. Ο ένας είναι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες γίνονται για τη απελευθέρωση τουλάχιστον των παιδιών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Υπάρχει ένα βρέφος 9 μηνών, αρκετά παιδιά κάτω των 14 ετών.

Από την άλλη είναι η συμφωνία που έχει έρθει η Ισραηλινή με την αμερικανική πλευρά να περιμένουν κάποιες μέρες ώστε να τοποθετηθεί στη θέση της και να ενεργοποιηθεί μία αντιπυραυλική ομπρέλα αεράμυνας».

 Το σχέδιο εισβολής τους στα τούνελ της Χαμάς

Ο διοικητής ομάδων ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ μίλησε στο OPEN για το σχέδιο εισβολής τους στα τούνελ της Χαμάς.

Απαντώντας σε ερώτηση της Γεωργίας Γαρατζιώτη για τον οπλισμό της Χαμάς είπε: «Δεν έχουν ψυχή, είναι σαν άδεια όστρακα που πήγαν και σκότωσαν μωρά στον ύπνο τους και τα πήραν μακριά από τις μητέρες τους και μετά τις σκότωσαν. Αυτή είναι η Χαμάς. Οπότε δώστε τους τα καλύτερα όπλα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Εμείς θα κερδίσουμε».

Αναφορικά με τα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, είπε: «Το Ισραήλ έχει βάλει σκοπό και έχει ανακοινώσει ότι θα καταστρέψει την Χαμάς και τις ικανότητές της με οποιονδήποτε τρόπο και στρατιωτικά, αλλά και την ηγεσία της. Είναι μια αργή διαδικασία, ειδικά γιατί θέλουμε οι πολίτες της άλλης πλευράς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα από τη δράση των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτή είναι η μεθοδολογία της Χαμάς. Έχουν χτίσει εκατοντάδες υπόγεια τούνελ για να κρυφτούν, ενώ την ίδια ώρα ο πληθυσμός της Γάζας εκτίθεται άνωθεν αυτών. Χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ κρύβεται κάτω από τα τούνελ. Δεν τους αφήνουν να απομακρυνθούν, ακόμα και αν το Ισραήλ ζητάει συνεχώς από τους Παλαιστίνιους να φύγουν, να πάνε στο νότο».

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι «δεν θα γλιτώσουν από τη φωτιά»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά» αν δεν τερματιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Όμως αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Μεσανατολικό.

Το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα εξολοθρεύσει τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι απήχθησαν. Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα από αέρος, την έχει αποκλείσει και προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση. Οι παλαιστινιακές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Χαμάς είπε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους άμαχους ομήρους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία. Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι άλλη μια απαίτηση και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Σκληρή απάντηση Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας να μην μπουν στο στόχαστρο οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Του μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής και αναπτύσσει εκεί πρόσθετες δυνάμεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΓάζαΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΙράν