Κόσμος|27.10.2023 07:40

Αμερικανικά brand names στο... στόχαστρο της Γάζας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο παγκόσμιος γίγαντας γρήγορου φαγητού McDonald's έχει εμπλακεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με περιφερειακά παραρτήματα να παρέχουν υποστήριξη ή δωρεάν γεύματα σε διαφορετικές πλευρές της σύγκρουσης.

Η McDonald's Τουρκίας δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια σε θύματα στη Γάζα, ενώ η McDonald's Ισραήλ έστειλε δωρεάν τρόφιμα στον ισραηλινό στρατό.

Ωστόσο, η προσφορά των McDonald’s του Ισραήλ εξόργισε ομάδα Τούρκων που επιτέθηκαν σε καταστήματα της αλυσίδας στην Κωνσταντινούπολη, που διευθύνονται όμως από Καταριανούς επιχειρηματίες.

Pepsi Cola

Το δεύτερο «εμπορικό θύμα» του πολέμου στη Μέση Ανατολή η Pepsi Cola. Στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ διαμαρτυρήθηκε για το Ισραήλ χύνοντας pepsi cola.

"Ή θάνατος ή τζιχάντ", είπε όσο έχυνε στο έδαφος το γνωστό αμερικανικό αναψυκτικό για να μποϊκοτάρει τα ισραηλινά προϊόντα.

Ο συγκεκριμένος είπε ότι ήθελε επίσης να πάει στη Γάζα για να πολεμήσει, αλλά δεν μπορούσε λόγω των διεθνών συμφωνιών.

"Αν δεν πεθάνουμε για το τέμενος Αλ Ακσά σήμερα, πότε θα πεθάνουμε; Εάν το κράτος το επιτρέψει, θα πάω και θα γίνω μάρτυρας το συντομότερο δυνατό. Το τζαμί Αλ Ακσά δεν είναι μόνο του".

Starbucks

Επίσης, καθιστική διαμαρτυρία σε όλα τα υποκαταστήματα των Starbucks στην Τουρκία, τα οποία υποστηρίζουν το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Νεολαία του Κόμματος ΑΚΡ φορώντας παλαιστινιακά κασκόλ.

Έκκληση για μποϊκοτάζ

Στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Μπιρλίκ ο αρθρογράφος Ρετζέπ Γκαρίπ καλεί σε μποϊκοτάζ προϊόντων διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και ελληνικών.

«Οι ιεροί πολεμιστές του Ισλάμ πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι είμαστε σε μια εκστρατεία για να δώσουμε κάθε είδους συνεισφορά, ώστε το έθνος των απίστων να φοβηθεί. Έχουμε ανάγκη η Μουσουλμανική γεωγραφική περιοχή να μποϊκοτάρει τα προϊόντα του Ισραήλ, της Αμερικής, Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας κ.ά., να πάρει θέση και να καθορίσει πιστά τη στάση της».

Αντισημιτισμός στην Τουρκία

Με τη συνέχιση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο αντισημιτισμός στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο ορατός. Τώρα στόχοι δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί αλλά όλοι οι Εβραίοι.

Σε παλαιοβιβλιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη, μία ταμπέλα στα αγγλικά και τα τουρκικά έγραφε στην πόρτα του: «Οι Εβραίοι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ».

ΤουρκίαΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλMcDonald'sειδήσεις τώρα