Κόσμος|27.10.2023 12:30

Γερλίκαγιά: «Στείλαμε δύο τάγματα στρατιωτών στα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα, στρατοχωροφυλακή»

Μαρία Ζαχαράκη

Όταν γίνεται λόγος για την παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η Ελλάδα που κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν σταματά τους παράνομους μετανάστες και η Τουρκία που κατηγορεί την Ελλάδα ότι «επαναπροωθεί» τις βάρκες των παράνομων μεταναστών, αναφέρει ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Μουράτ Γετκίν, μετά τη συνέντευξή του με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά για την ιστοσελίδα του yetkinreport.com.

«Το φέρνουμε σε σημείο παύσης», δήλωσε ο Γερλίκαγιά και μοιράστηκε τη «διπλωματία του μεταναστευτικού» που διεξάγεται πίσω από κλειστές πόρτες τον τελευταίο μήνα με την Ελλάδα. Αυτά είναι τα λόγια του:

«Είχαμε μια συνάντηση με τον Δημήτρη Καιρίδη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, στις 19 Σεπτεμβρίου. Του είπα: ‘Δεν θα σας στείλουμε ούτε ένα άτομο για ένα μήνα και δεν θα επαναπροωθήσετε κι εσείς ούτε ένα άτομο’. Συμφώνησε. Είπαμε στην Ακτοφυλακή να ‘προχωρήσει’. Κάναμε μια παρόμοια συμφωνία με τη Βουλγαρία».

«Στείλαμε δύο τάγματα στρατιωτών στα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα, στρατοχωροφυλακή. Οι στρατιώτες μας σχημάτισαν ένα τείχος βάζοντας πλάτη, για να το πούμε έτσι. Μια μέρα η Βουλγαρία έστειλε περίπου 100 άτομα, είπαμε ‘θα σπάσουμε τη συμφωνία’ και αμέσως το διόρθωσαν».

«Πριν από λίγες ημέρες [23 Οκτωβρίου] ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε την Άγκυρα. Είχαμε δίκιο. Ούτε ένας άνθρωπος δεν πέρασε μεταξύ των δύο μας σε αυτόν τον ένα μήνα».

«Κάνουμε το τείχος αδιαπέραστο»

«Κάνουμε το τείχος αδιαπέραστο», δηλώνει ο Τ/υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά, προσθέτοντας «έχουμε εμποδίσει 88.854 ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία από τότε που αναλάβαμε καθήκοντα. Έχουμε ηχογραφήσεις διακινητών που ακούσαμε με δικαστικές αποφάσεις. Κάποιοι από αυτούς παραπονέθηκαν ότι προσπάθησαν 15 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και δεν μπόρεσαν να περάσουν».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 130.285 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν σε 2.841 επιχειρήσεις για παράτυπη μετανάστευση, 56.031 από αυτούς απελάθηκαν και οι διαδικασίες για τους υπόλοιπους βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Δεν επικεντρωθήκαμε μόνο στους παράτυπους μετανάστες αλλά κυρίως στους διακινητές», λέει ο Τ/υπουργός Γερλίκαγιά. «Κάποιοι από αυτούς άρχισαν να επιστρέφουν από μόνοι τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι διαδρομές διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη άρχισαν να μετατοπίζονται από την Τουρκία προς τη Βόρεια Αφρική».

«Λειτουργεί όταν το θέλεις»

«Μερικές φορές μας επικρίνουν γι' αυτό», συνέχισε ο Γερλίκαγιά, «λένε: ‘γιατί τους μπλοκάρετε; Αφήστε τους να φύγουν’. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τόσο οι διακινητές όσο και οι παράτυποι μετανάστες άρχισαν να εγκαταλείπουν την τουρκική διαδρομή. Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις, όταν ασφαλίζεις τα σημεία εισόδου».

Σύμφωνα με τον Γερλίκαγιά, το μυστικό αυτής της «ευκολίας» βρίσκεται στην «πολιτική βούληση, την ομαδική δουλειά και τη συνεργασία». Πολιτική βούληση, όπως είναι γνωστό, σημαίνει υποστήριξη από τον Τ/πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γερλίκαγιά άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε την έγκριση του Ερντογάν σε όλα τα κρίσιμα βήματα. Σύμφωνα με τον Τ/υπουργό, συνεργασία και ομαδική δουλειά σημαίνει «συντονισμός όχι μόνο με τις μονάδες του Τ/Υπουργείου Εσωτερικών, την Τ/αστυνομία, τη Τ/στρατοχωροφυλακή, την Τ/ακτοφυλακή, αλλά και με τα Τ/Υπουργεία Εξωτερικών, Τ/Υπ. Εθνικής Άμυνας, Τ/Υπ. Δικαιοσύνης και την Τ/Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Τελευταίες καταμετρήσεις μεταναστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τ/Υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία δεδομένα για τους τακτοποιημένους μετανάστες μεταξύ 1ης Ιουνίου 2023 και 20ης Οκτωβρίου 2023 έχουν ως εξής:

  • Αριθμός Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας: 3.264.248.
  • Αυτοί που διαμένουν με άδεια παραμονής: 1.136.114.
  • Όσοι διαμένουν υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας: 256.573.
  • Συνολικός αριθμός τακτοποιημένων μεταναστών: 4.656.935
  • Ο αριθμός των αλλοδαπών που εγκατέλειψαν την Τουρκία μετά τη λήξη της θεώρησης, της απαλλαγής από θεώρηση ή της περιόδου διαμονής τους είναι 143.725.
ειδήσεις τώραμετανάστευσηΤουρκίαμεταναστευτικό