Κόσμος|27.10.2023 19:56

Άγριο σφυροκόπημα της Γάζας από το Ισραήλ: Διακόπηκαν τηλεπικοινωνίες και Ίντερνετ

Newsroom

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή, αλλά και ο Σωτήρης Δανέζης κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Ανταποκριτής του CNN αναφέρει ότι ακούει εξερχόμενα πυρά αρμάτων μάχης καθώς και «ασυνήθιστη, έντονη και συνεχή» στρατιωτική δραστηριότητα τις τελευταίες δύο ώρες. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας δηλώνουν στο CNN ότι οι αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Παρασκευής ήταν οι πιο έντονες που έχουν βιώσει από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Απάντηση με ομοβροντία ρουκετών

Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Λίγο νωρίτερα, οι IDF κατηγόρησαν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που επικαλείται το Reuters ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, «η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της».

Ο Χαγκάρι έδειξε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που ισχυρίζεται ότι δείχνουν ότι, η Χαμάς, χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Αλ Σίφα, προκειμένου να κρύψει θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν μέσα και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα», τόνισε.

«Προοίμιο για τη διάπραξη μιας νέας σφαγής εναντίον του λαού μας»

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος, Ezzat El-Reshiq, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού αξιωματούχου, αναφέροντας στο Telegram πως, «δεν έχουν καμία βάση αλήθειας αυτά που ανέφερε ο εκπρόσωπος του εχθρικού στρατού». Ο El-Reshiq κατηγόρησε το Ισραήλ ότι, διαδίδει ψέματα, κάνοντας λόγο για «προοίμιο για τη διάπραξη μιας νέας σφαγής εναντίον του λαού μας»

Τα σχόλια του IDF έρχονται όσο οι ισραηλινές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες έξω από τη Γάζα, ενώ πραγματοποιούν επιδρομές στον θύλακα και προετοιμάζουν τη χερσαία επιχείρησή τους, ως αντίποινα για τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τις οποίες περίπου 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Διαψεύδει η Χαμάς

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε για το Ισραήλ το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Εζάτ αλ-Ρίσεκ.

ΧαμάςΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο Ισραήλ