Κόσμος|27.10.2023 21:47

Σκληρή προειδοποίηση Σαουδικής Αραβίας σε ΗΠΑ: Καταστροφική για τη Μέση Ανατολή μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
maxar
maxar
maxar
maxar
maxar
maxar
maxar
maxar
maxar
maxar

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη Μέση Ανατολή, μεταδίδουν οι New York Times.

Παρέδωσαν αυτή την προτροπή σε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε πολλαπλές συνομιλίες, σύμφωνα με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο και ένα δεύτερο πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων.

Οι συνομιλίες έγιναν καθώς οι εντάσεις επεκτάθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Βασικά αγαθά όπως το νερό και τα καύσιμα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τον θύλακα σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που κυβερνά τη Γάζα.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν προφανές ότι οι Σαουδάραβες δεν επιθυμούσαν μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Σαουδάραβες αξιωματούχοι μετέφεραν επίσης τις προειδοποιήσεις για έναν χερσαίο πόλεμο σε Αμερικανούς νομοθέτες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς και οι δύο άνθρωποι που γνώριζαν τις σαουδαραβικές προειδοποιήσεις, ζήτησαν όλοι να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Καταστροφή για τη Μέση Ανατολή»

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν ένας από τους 10 γερουσιαστές που συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto κυβερνήτη του βασιλείου, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

«Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια χερσαία επιχείρηση για λόγους σταθερότητας, καθώς και για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Μπλούμενταλ στους New York Times την Πέμπτη. Σαουδάραβες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα ήταν «εξαιρετικά επιβλαβής», είπε.

Ανώτεροι Σαουδάραβες αξιωματούχοι απηύθυναν ακόμη πιο έντονες παραινέσεις στους Αμερικανούς ομολόγους τους σε πολλαπλές συνομιλίες, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους ότι μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή για ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο και ένα δεύτερο πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων.

Οι ανταλλαγές ήρθαν καθώς οι εντάσεις επεκτάθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Βασικά αγαθά όπως το νερό και τα καύσιμα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τον θύλακα ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που κυβερνά τη Γάζα.

Σαουδική ΑραβίαΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΧαμάςΛωρίδα της Γάζας