Κόσμος|27.10.2023 22:18

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρόταση Χαμάς για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων

Newsroom

Η Χαμάς παραδέχτηκε έκπληκτη ότι η βίαιη επίθεσή της στο Ισραήλ αυτό το μήνα προκάλεσε μια τόσο σκληρή απάντηση των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να αναπτύσσει ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, συστήματα αεράμυνας και χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή. Ο Ali Barakeh, υψηλόβαθμο μέλος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στην εξορία, δήλωσε στους Financial Times ότι η ομάδα «δεν περίμενε τόσο μεγάλη απάντηση από την Αμερική».

«Δεν το υπόλογίζαμε»

«Μια ισραηλινή απάντηση; Ναι, το περιμέναμε», δήλωσε ο Barakeh από το γραφείο του στη Βηρυτό. «Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η είσοδος των ΗΠΑ στη μάχη, και αυτό δεν το υπολογίζαμε».

Τα σχόλια του Barakeh έρχονται καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που προκλήθηκε από την πιο θανατηφόρα επίθεση στη χώρα στην ιστορία της, θα κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που θα προσελκύσει ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός έπληξε την Παρασκευή δύο εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία, τις οποίες προσδιόρισε ως συνδεόμενες με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Barakeh δικαιολόγησε τις επιθέσεις λέγοντας ότι η Χαμάς τις θεωρούσε «αμυντική επιχείρηση», μια «αναγκαία απάντηση στα εγκλήματα κατοχής του Ισραήλ».

Αναγνώρισε ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν θα ήταν επιτυχής χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων μας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ», αλλά είπε ότι κανείς πέραν της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς δεν γνώριζε για την επίθεση, ούτε καν οι πιο υψηλόβαθμοι πολιτικοί ηγέτες.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες -που ονομάστηκαν από την Τεχεράνη άξονας αντίστασης- δημιούργησαν ένα συλλογικό δωμάτιο επιχειρήσεων στη Βηρυτό μόνο μετά την επίθεση, είπε. «Μας υποστηρίζουν. Είναι μαζί μας μέχρι το τέλος».

Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τη Γάζα και ορκίστηκε να συντρίψει την ισλαμιστική ομάδα, η οποία ελέγχει τη λωρίδα από το 2007. Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 3.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Ο Barakeh δήλωσε ότι οι περισσότεροι μαχητές της Χαμάς βρίσκονται σε ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευαστεί κάτω από τη Γάζα, όπου έχουν αρκετές προμήθειες για αρκετούς μήνες. «Έχουμε προετοιμαστεί για μια επίγεια επίθεση», είπε, προσθέτοντας ότι η Χαμάς διαθέτει τουλάχιστον 40.000 μαχητές. Η Χαμάς κρατά επίσης περισσότερους από 200 ομήρους που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μεταξύ των οποίων πολίτες και πολίτες των ΗΠΑ, της Ταϊλάνδης και χωρών της ΕΕ.

«Αρχικά, ο στόχος ήταν να αρπάξουμε μόνο 10-20 ομήρους» δήλωσε ο Barakeh, σημειώνοντας ότι οι αιχμάλωτοι εξαντλούν τις προμήθειες της οργάνωσης στη Γάζα. Μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει απελευθερώσει μονομερώς τέσσερις πολίτες.

Το Κατάρ, σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς, προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων. Όμως η Χαμάς θέλει το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων και βοήθειας στη λωρίδα, σύμφωνα με τον ίδιο και ένα άλλο πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Ο Barakeh δήλωσε ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ξένους ομήρους με αντάλλαγμα μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός- είπε ότι θα υπάρξουν πρόσθετοι όροι για την απελευθέρωση Ισραηλινών αμάχων.

«Οποιοσδήποτε ειλικρινά και πραγματικά ενδιαφέρεται για τις ζωές των πολιτών θα πρέπει να απαιτήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Τελεία και παύλα», δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος. Η Χαμάς δεν θα απελευθέρωνε κανέναν ισραηλινό στρατιώτη. «Αυτούς θα τους κρατήσουμε για μια ανταλλαγή [αιχμαλώτων]».

ΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώραΗΠΑ