Κόσμος|27.10.2023 23:36

Νύχτα αγωνίας στη Γάζα: Ανηλεές ισραηλινό σφυροκόπημα και αναφορές για είσοδο τεθωρακισμένων στο θύλακα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον θύλακα.

«Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο λίγο αργότερα η Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν πάντως στο ABC News ότι η αποψινή χερσαία εισβολή στη Γάζα δεν είναι μεγάλης κλίμακας επίθεση. Μια ανώνυμη αμερικανική πηγή δήλωσε στο δίκτυο ότι η επιχείρηση είναι περιορισμένη. Και ο εκπρόσωπος του IDF Peter Lerner λέει ότι η τρέχουσα δράση δεν είναι η μεγάλη επιχείρηση που αναμένεται. Η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα διακοπεί, πρόσθεσε.

«Ξεκινάμε την εκδίκηση»

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ. «Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

«Επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις»

«Επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που καταγράφονται σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, οι χειρότεροι από την έναρξη του πολέμου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF.

Ο ίδιος προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν προς το Νότο: «Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Γάζα και τα περίχωρά της, και συνεχίζουμε να καλούμε τους ανθρώπους στη Γάζα ότι νότια από εκεί, έχουν καλύτερες συνθήκες».

Σύμφωνα με το CNN στο μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης.

Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Ανταποκριτής του CNN αναφέρει ότι ακούει εξερχόμενα πυρά αρμάτων μάχης καθώς και «ασυνήθιστη, έντονη και συνεχή» στρατιωτική δραστηριότητα τις τελευταίες δύο ώρες. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας δηλώνουν στο CNN ότι οι αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Παρασκευής ήταν οι πιο έντονες που έχουν βιώσει από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Παρέμβαση διεθνούς κοινότητας ζητεί η Χαμάς

Η Χαμάς ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον θύλακα αυτόν. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας  Αϊμάν Σαφάντι, τόνισε πως το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων».

Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς». 

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Λίγο νωρίτερα, οι IDF κατηγόρησαν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που επικαλείται το Reuters ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, «η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της».

Ο Χαγκάρι έδειξε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που ισχυρίζεται ότι δείχνουν ότι, η Χαμάς, χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Αλ Σίφα, προκειμένου να κρύψει θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν μέσα και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα», τόνισε.

«Προοίμιο για τη διάπραξη μιας νέας σφαγής εναντίον του λαού μας»

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος, Ezzat El-Reshiq, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού αξιωματούχου, αναφέροντας στο Telegram πως, «δεν έχουν καμία βάση αλήθειας αυτά που ανέφερε ο εκπρόσωπος του εχθρικού στρατού». Ο El-Reshiq κατηγόρησε το Ισραήλ ότι, διαδίδει ψέματα, κάνοντας λόγο για «προοίμιο για τη διάπραξη μιας νέας σφαγής εναντίον του λαού μας»

Τα σχόλια του IDF έρχονται όσο οι ισραηλινές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες έξω από τη Γάζα, ενώ πραγματοποιούν επιδρομές στον θύλακα και προετοιμάζουν τη χερσαία επιχείρησή τους, ως αντίποινα για τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τις οποίες περίπου 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Διαψεύδει η Χαμάς

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε για το Ισραήλ το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Εζάτ αλ-Ρίσεκ.

ΠαλαιστίνηΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΓάζαΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάς