Κόσμος|28.10.2023 15:52

Νέο μήνυμα του Ισραήλ για άμεση εκκένωση της βόρειας Γάζας: «Το παράθυρο πριν τη χερσαία επιχείρηση κλείνει»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Νέο αυστηρό μήνυμα για άμεση εκκένωση της βόρειας Γάζας στέλνει το Ισραήλ καθώς τονίζει ότι το «παράθυρο» πριν από την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, κλείνει. Ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας το μεσημέρι του Σαββάτου για να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από μια επικείμενη χερσαία επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους κατοίκους στη Γαζα: «Η απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».

Το παράθυρο για να δράσετε κλείνει, μετακινηθείτε για την ασφάλειά σας

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».

Πρόσθεσε επίσης στους πολίτες ότι «το παράθυρο για να δράσετε κλείνει, μετακινηθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια. Αυτό δεν είναι ένα απλό προληπτικό μέτρο, είναι μια επείγουσα έκκληση για την ασφάλεια των πολιτών στη Γάζα».

Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Γάζα

Όσο το σφυροκόπημα της Γάζας συνεχίζεται από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ένταση επικρατεί και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι IDF ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν πύραυλο. Την ίδια στιγμή, η διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους συγγενείς των ομήρων της Χαμάς, που απαιτούν εξηγήσεις από τον υπουργό άμυνας Γκάλαντ. Η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκαν ολοσχερώς εκατοντάδες κτίρια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στο βόρειο τμήμα της Γάζας τη νύχτα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με τη χρήση πεζικού και τεθωρακισμένων στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σημείωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πεδίο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Οι δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο πεδίο και συνεχίζουν τον πόλεμο», δήλωσε ο υποναύαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Ο Χαγκάρι επισήμανε επίσης ότι «διευρύνουν την ανθρωπιστική προσπάθεια» σήμερα και ότι θα επιτρέψουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας. Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύχτας διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο Χαγκάρι, θα επιτρέψει «στις δυνάμεις στο πεδίο να πολεμήσουν κατά ενός πιο αδύναμου εχθρού».

«Καταστράφηκαν ολοσχερώς» εκατοντάδες κτίρια στη Γάζα

Εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας. «Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο «ινδονησιακό» νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα. Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξηγήσεις απαιτούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα την «ανησυχία» τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί», έπειτα από «μια νύχτα τεράστιας αγωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε «την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους» που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.

Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, πήραν επίσης μαζί τους πτώματα, και τους οδήγησαν στην Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 229 ομήρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός. Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, όπως και δύο Ισραηλινές ογδοντάχρονες αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απαντά πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε. «Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF. Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου», πρόσθεσε.

Προληπτική οδηγία των λιβανέζικων Αρχών για το αεροδρόμιο της Βηρυττού

Οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν σήμερα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αυξάνονται. Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρει οποιαδήποτε άμεση κλιμάκωση στα σύνορα.

Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη βαριά οπλισμένη ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Το μήνυμα αυτό έρχεται καθώς ο στρατός του Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας. Το 2006 οι διάδρομοι προσαπογείωσης του αεροδρομίου επλήγησαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη σύλληψη από τη Χεζμπολάχ δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Πόλεμος στο ΙσραήλΓάζαΠαλαιστίνηπόλεμοςΙσραήλειδήσεις τώρα