Κόσμος|28.10.2023 20:53

Νετανιάχου: «Μπήκαμε στη Γάζα από τις πύλες του κακού - Είμαστε στο δεύτερο στάδιο του πολέμου»

Newsroom

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου ενώπιον των Μέσων Ενημέρωσης για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αλλά και τους μαζικούς βομβαρδισμούς που λαμβάνουν χώρα στον παλαιστινιακό θύλακα.  Δίπλα του βρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, οι οποίοι επίσης αναφέρθηκαν στην στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας πως «δεν θα είναι ένας σύντομος πόλεμος».

«Χθες, τα στρατεύματα εισήλθαν στη Γάζα από τις «πύλες του κακού», είπε αρχικά ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι «ο υπέρτατος στόχος της επιχείρησης είναι η ολοκληρωτική ήττα του δολοφονικού εχθρού και η εγγύηση της ύπαρξής μας (ως κράτος)».

«Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο του πολέμου... Οι στόχοι μας είναι πολύ σαφείς - να καταστραφεί η στρατιωτική και κυβερνητική ικανότητα της Χαμάς και να επιστρέψουν τα θύματα στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου επεσήμανε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να διασφαλίσει ότι οι δολοφόνοι θα πληρώσουν το τίμημα για τη σφαγή». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «πρόκειται να διαλύσει αυτό το κακό για να προχωρήσει μπροστά η ανθρωπότητα».

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων

Αναφερόμενος στους αμάχους σημείωσε : «Καλούμε τον άμαχο πληθυσμό, να μεταφερθεί στην ασφαλή περιοχή» εννοώντας να εκκενώσει τη Γάζα και να φύγουν από τη βόρεια περιοχή της λωρίδας καθώς το Ισραήλ επεκτείνει την παρουσία του στο έδαφος. Υποστήριξε παράλληλαμ ότι το Ισραήλ κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, και κατηγόρησε την Χαμάς για εγκλήματα πολέμου, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο.

Ο πόλεμος στη Γάζα θα είναι μακρύς

«Αν το Ισραήλ δεν κερδίσει σήμερα, θα είναι ο επόμενος στον άξονα του κακού... Αυτή είναι η αρχή του πολέμου», είπε στέλνοντας μήνυμα στου συμμάχους του Ισραήλ ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο πόλεμος μέσα στη Γάζα θα είναι μακρύς». 

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους ηγέτες της Δύσης που συμπαραστέκονται στη χώρα του.  «Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος της ανεξαρτησίας μας. Θα σώσουμε τη χώρα μας. Θα πολεμήσουμε στον αέρα, στο έδαφος και θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε….Αυτή είναι η αποστολή της ζωής μου... στο όνομά σας και στο όνομα όλων», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Γκάλαντ: «Αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι σύντομος» - Ύψιστη σημασία στους αμάχους

«Δεν θα είναι ένας σύντομος πόλεμος, θα είναι ένας μακρύς πόλεμος», είπε από την πλευρά του και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, περάσαμε στην επόμενη φάση του πολέμου» επεσήμανε και ο και πρόσθεσε: «Σήμερα, οι δυνάμεις των IDF ελιχθούν στις σχετικές θέσεις τους και χτυπούν σκληρά τα συστήματα της Χαμάς».

Ο Γκάλαντ τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές προέρχονται από τον αέρα, από το έδαφος, κάτω από το έδαφος και από τη θάλασσα και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στους στρατιωτικούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την επιχείρηση.

Επανέλαβε πως το Ισραήλ είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απειλές από άλλες χώρες και στη συνέχεια στάθηκε στην κατάσταση των ομήρων. «Έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της απελευθέρωσής τους «δεν είναι δευτερεύουσα αποστολή», αλλά ύψιστης σημασίας.

«Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες ως άτομα, ως συλλογικότητα, ως ηγεσία», τόνισε.

Γκαντζ: «Θα ακούσουμε τους φίλους μας, αλλά θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για το Ισραήλ»

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ σημείωσε ότι «η χερσαία εκστρατεία μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τους ομήρους μας πίσω στην πατρίδα».

«Όλοι μας... καταλαβαίνουμε την τεράστια σημασία και ευθύνη και όλα όσα βρίσκονται στους ώμους μας», ανέφερε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των ομήρων, λέγοντας ότι συναντήθηκε μαζί τους προσωπικά για να τους καθησυχάσει.

Αναφερόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες - τούς ευχαρίστησε που στέκονται στο πλευρό του λαού του, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα φροντίσει για τα δικά του συμφέροντα. «Σε αυτόν τον πόλεμο δεν έχουμε ένα διπλωματικό χρονόμετρο, αλλά μάλλον ένα στρατιωτικό ρολόι», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα ακούσουμε τους φίλους μας, αλλά θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για εμάς», πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν θα υποκύψουμε ποτέ».

Λωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΧαμάςΜπενιαμίν ΝετανιάχουΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλπόλεμοςΠαλαιστίνη