Κόσμος|28.10.2023 22:57

Αποστολή OPEN στο Ισραήλ: Οι στόχοι της «επιχείρησης» των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και τα επόμενα στάδια του πολέμου

Newsroom

Σε νέα φάση έχει μπει από χθες η πολιορκία τη Γάζας, με μέρος των ισραηλινών δυνάμεων να επελαύνει προς την πόλη την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν δια αέρος στόχους. Ο πρωθυπουργός της χώρας  Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε άλλωστε ότι ο πόλεμος μπήκε σε δεύτερο στάδιο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο απεσταλμένος του OPEN στο Ισραήλ, Σωτήρης Δανέζης, περιγράφοντας το σκηνικό που επικρατεί, επεσήμανε, «το βουητό δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό πάνω από τα κεφάλια μας. Ακούμε αλλεπάλληλες εκρήξεις, που αποτελεί σημάδι ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται για δεύτερη βραδιά με αμείωτη ένταση».

Τα επόμενα στάδια του πολέμου

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή βαθαίνει από τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε την κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων», τόνισε και πρόσθεσε πως και απόψε θα δούμε «τις μηχανοκίνητες μονάδες του ισραηλινού στρατού και τα άρματα μάχης να προελαύνουν βαθύτερα στη Γάζα και να καταλαμβάνουν καίριες θέσεις, αλλά και τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται».

Το πεζικό έχει χωριστεί στα δύο και «θα προσπαθήσουν σφίξουν τον κλοιό γύρω από την πόλη της Γάζας. Η μία από το βορά και η άλλη εξ ανατολάς. Αφήνοντας διάδρομο προς τον νότο για να κατευθυνθούν οι άμαχοι».

Ο διπλός στόχος της επιχείρησης

Όπως επεσήμανε ο Σωτήρης Δανέζης «η επιχείρηση εξελίσσεται σε στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι έπονται και άλλα στάδια». Σε αυτή τη φάση έχει δύο στόχους: o πρώτος είναι να«τεθούν οι βάσεις για μια στρατιωτική νίκη, καταστρέφοντας το δαιδαλώδες σύστημα των τούνελ και των υπόγειων σηράγγων που έχει η Χαμάς» και ο δεύτερος είναι «οι επιχειρήσεις να μην επιδράσουν αρνητικά στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται».

Σύμφωνα με δημοσιεύματά στον διεθνή Τύπο το σύστημα τούνελ που έχει διανοίξει η Χαμάς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, φτάνοντας τα 500 χλμ. «Οι ειδικοί λένε ότι εκεί μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Υπάρχει τηλέφωνο, ηλεκτρισμός, οξυγόνο. Η Χαμάς έχει συγκεντρώσει μια τεράστια ποσότητα καυσίμων, που φτάνει και τα 500 λίτρα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι γεννήτριες και να μπορέσει να παραμείνει στα τούνελ υπό καθεστώς πολιορκίας ακόμα και για 4 μήνες», τόνισε ο απεσταλμένος του OPEN.


Την ίδια ώρα εντείνεται η αγωνία των συγγενών των ομήρων για τους αγαπημένους τους. Νωρίτερα αντιπροσωπεία συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων και στη συνέχεια να πράξει όπως πιστεύει με την επιχείρηση. 

Μάλιστα, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση οι οικογένειες Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Μουσείου στο Τελ Αβιβ, κρατώντας φωτογραφίες τους. 

Από την πλευρά της η Χαμάς απαντά στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης, εκτοξεύοντας ρουκέτες προς κατοικημένες περιοχές. Όπως μετέδωσε, η Αδαμαντία Λιόλιου το σύστημα Iron Dome αναχαίτισε τουλάχιστον 12 ρουκέτες, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες. 

Χαμάςειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλ