Κόσμος|31.10.2023 07:40

Γιατί το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας στην Κίνα είναι βγαλμένο από ταινία του μέλλοντος

Newsroom

Ένα φουτουριστικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας - κάτι που φυσικά ήταν και ο σκοπός- είναι το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας στην Τσενγκντού της Κίνας.

Από τη μία πλευρά, η οροφή μιμείται τα επικλινή βουνά στο βάθος- από την άλλη, το στέγαστρο παίρνει την όψη σύννεφου, με τις αψίδες του να αιωρούνται πάνω από τους υαλοπίνακες.

«Από κάθε γωνία, θα φαίνεται πάντα διαφορετικό- θα φαίνεται πάντα ασυνήθιστο ή απροσδόκητο», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects που σχεδίασε το μουσείο, Paulo Flores.Το πιο ασυνήθιστο βέβαια από όλα είναι ο χρόνος κατασκευής του μουσείου αυτού. Το κτίριο, 59.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την Όπερα του Σίδνεϊ - κατασκευάστηκε σε μόλις 12 μήνες!

«Ένα κτίριο αυτού του μεγέθους και της πολυπλοκότητας θα χρειαζόταν συνήθως τέσσερα με πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί» δήλωσε ο Flores. Kαι πρόσθεσε: «η επιστημονική φαντασία ήταν πάντα μια πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης για τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Flores. «Η επιστημονική φαντασία έκανε πάντα αυτό το άλμα προς τα εμπρός, εξετάζοντας τι είναι η τεχνολογία σήμερα και σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί η τεχνολογία.

«Θέλουμε να γίνουμε μέρος αυτής της κίνησης δημιουργίας του πώς μοιάζει το μέλλον - όχι μόνο οπτικά, αλλά και τεχνολογικά» υπογράμμισε.

Πρωτεύουσα της επιστημονικής φαντασίας

Η Τσενγκντού, με πληθυσμό πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκου, έχει επεκταθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Μάλιστα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις νέες πόλεις της Κίνας με το καλύτερο επίπεδο ζωής.

Η «βιομηχανία επιστημονικής φαντασίας» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας περιλαμβάνει εκδόσεις και κυκλοφορίες ταινιών, με την Τσενγκντού να αποτελεί τη «μέκκα». Η Τσενγκντού είναι επίσης η γενέτειρα του Science Fiction World, ενός από τα πιο πολυδιαβασμένα περιοδικά επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε στην πόλη το 1979.

Το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας αποτελεί μέρος αυτής της ευρύτερης ανάπτυξης "Future City" στην περιοχή Pidu, έξω από την πόλη. Γνωστή ως Chengdu Future Science and Technology City, η περιοχή έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,8 τετραγωνικών μιλίων) θα στεγάσει πολλά νέα πανεπιστήμια, εργαστήρια και γραφεία.

Το μουσείο άνοιξε εγκαίρως για να φιλοξενήσει την εναρκτήρια διοργάνωση - η πρώτη φορά που το Worldcon φιλοξενείται στην Κίνα και μόλις η δεύτερη φορά στην Ασία. Ο Dave McCarty, αντιπρόεδρος του Chengdu Worldcon και διοργανωτής της εκδήλωσης εδώ και δύο δεκαετίες, περιέγραψε το μουσείο ως "την καλύτερη εγκατάσταση μακράν που έχει φιλοξενηθεί ποτέ το Worldcon" και δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός ειδικά κατασκευασμένου χώρου έκανε την εκδήλωση να αισθάνεται πιο ξεχωριστή σε σύγκριση με τη φιλοξενία της σε συνεδριακά κέντρα "μπισκότων".

«Η ύπαρξη αυτού του ειδικού χώρου αποτελεί ένα υπέροχο σπίτι για την επιστημονική φαντασία», πρόσθεσε ο McCarty.

Με την επιτυχημένη υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του 81ου Worldcon, ο Ohashi ελπίζει ότι το νέο μουσείο και ο χώρος εκδηλώσεων μπορεί να γίνει "ένα εμβληματικό ορόσημο που θα αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία επιστημονικής φαντασίας τους" και θα καλλιεργήσει τις φιλοδοξίες της αναδυόμενης "πόλης του μέλλοντος".

«Μπορούν πλέον να λένε ότι είναι η πρωτεύουσα επιστημονικής φαντασίας της Κίνας» δήλωσε.

ειδήσεις τώραΚίνααρχιτεκτονικήμουσείο