Κόσμος|30.10.2023 16:55

Φιντάν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις σε αμάχους

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δέχθηκε σήμερα (30 Οκτωβρίου) τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ Nikolaus Meyer-Landrut και τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με την αρχή της τήρησης των δεσμεύσεών της. Η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι προτεραιότητες για την Τουρκία.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων γύρω της. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα προσεγγίσει την Τουρκία με όραμα και θα αφήσει κατά μέρος τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς.

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Όσον αφορά την εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα, ο Χακάν Φιντάν κάλεσε πάλι σε κατάπαυση του πυρός. «Οι επιθέσεις με στόχο αμάχους είναι απαράδεκτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδίδεται στη Γάζα χωρίς διακοπή. Πρέπει να αποτρέψουμε τη σύγκρουση να φτάσει σε περιφερειακό επίπεδο. Η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο μια λύση δύο κρατών στο πλαίσιο συμφωνημένων παραμέτρων πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ο εγγυητικός μηχανισμός», επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, το να επιτρέπονται επιθέσεις με στόχο το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, με το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Προτεραιότητα η ΕΕ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι για την αναζωογόνηση των σχέσεων, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με την «αρχή της πίστης» στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

«Έχουμε αποδείξει την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα. Αποδίδουμε σημασία στα θετικά μηνύματα της ΕΕ, αλλά πρέπει επίσης να εφαρμοστούν:

  • Οι μηχανισμοί διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ πρέπει να καταστούν λειτουργικοί.
  • Η ανανέωση της τελωνειακής ένωσης και η απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες μας είναι οι κύριοι τομείς προτεραιότητας για εμάς. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει ειλικρινή προσπάθεια για την υλοποίηση της απελευθέρωσης της βίζας. Πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν τους πολίτες μας να αποκτήσουν βίζα. Παράλληλα, αναμένουμε την άμεση άρση των εμποδίων που καθυστερούν την έκδοση βίζας για τους πολίτες μας και την έκδοση βίζας πολλαπλών εισόδων και βίζας μακράς διάρκειας.
  • Η συμμετοχή της Τουρκίας στις προσπάθειες της ΕΕ για τον πράσινο μετασχηματισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της ΕΕ στους τομείς αυτούς και θα εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, της μοναδικής υποψήφιας χώρας με τελωνειακή ένωση με την ΕΕ».

Όσον αφορά την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου και να μοιραστεί περισσότερο το βάρος.

Οι πηγές τονίζουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρέχοντα ζητήματα όπως τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΧακάν ΦιντάνπόλεμοςΙσραήλΠαλαιστίνιοι