Κόσμος|31.10.2023 06:15

Η Τουρκία θέτει εαυτόν στόχο του Ισραήλ και των ΗΠΑ – Πού αποσκοπεί το νέο αφήγημα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Φαχρετίν Αλτούν, σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν, έκανε τη Δευτέρα (30/10) ένα βήμα παραπέρα, αφού υποστήριξε ότι στη διένεξη στη Μέση Ανατολή, αποτελεί στόχο και η Τουρκία.

Πρόκειται για ένα αφήγημα, που ο ακραίος εθνικιστικός χώρος, εκτός τουρκικής κυβέρνησης, καλλιεργούσε μέρες τώρα. Χθες, ωστόσο, το υιοθέτησε και η κυβέρνηση. Δηλαδή, υποστηρίζεται ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να στείλουν μήνυμα απειλής προς την Τουρκία και στήριξης προς την Ελλάδα. Ότι θέλουν να εμποδίσουν την Τουρκία να κάνει ενεργειακές έρευνες στην περιοχή με τα γεωτρύπανά της καθώς, επίσης και ότι δημιουργείται μια αεροπορική ομπρέλα ώστε να αποτραπούν αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Πού αποσκοπεί ο Ερντογάν

Αυτό υπονόησε και ο Ερντογάν το Σάββατο, όταν είπε ότι, «δεν καταδικάζουμε μόνο τη σφαγή στη Γάζα, υπερασπιζόμαστε επίσης τη δική μας ανεξαρτησία και μέλλον». Η Άγκυρα, λοιπόν, εγκολπώνεται αυτό το αφήγημα και διευρύνει τη ρητορική κλιμάκωση κατά του Ισραήλ και της Δύσης, με ένα σκοπό: να δείξει ξανά ότι γίνεται στόχος των ξένων δυνάμεων. Θέλει να θυματοποιηθεί στα μάτια της εσωτερικής κοινής γνώμης και, κατ’ επέκταση, να κερδίσει τη συμπάθεια της μεσανατολικής και, έτσι να αναδειχθεί σε δυνατό περιφερειακό παίκτη, προστάτη ή ό,τι καταφέρει τέλος πάντων, ώστε να έχει λόγο στα τεκταινόμενα. 

Ανατολική ΜεσόγειοςΜέση ΑνατολήΠόλεμος στο ΙσραήλΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠαλαιστίνηΙσραήλΤουρκίαειδήσεις τώρα