Κόσμος|30.10.2023 23:19

Τουρκία: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «ισραηλινή επίθεση» σε τουρκικό νοσοκομείο της Γάζας

Newsroom

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε «την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στη Γάζα».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε, υπογραμμίζεται πως η επίθεση είναι «ανεξήγητη», δεδομένου ότι οι συντεταγμένες του νοσοκομείου ήταν γνωστές στις ισραηλινές αρχές.

«Η πολιορκία και τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις (…) παραβιάζουν ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει να στοχοποιεί αδιακρίτως τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

 Ζημιές σε δύο ακόμη νοσοκομεία στη Γάζα

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές από ισραηλινό πλήγμα. Επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, το Reuters μεταδίδει πως ζημιές έχουν υποστεί επίσης τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κοντς στην πόλη της Γάζας.

Για αεροπορική επίθεση μιλά η Χαμάς

Νωρίτερα τη Δευτέρα (30/10), το αντικαρκινικό νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές από ισραηλινό χτύπημα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας υπέστη σοβαρές ζημιές από νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Κατά την ίδια πηγή, ο βομβαρδισμός έπληξε τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, ενώ φωτογραφίες δείχνουν τις επιπτώσεις του χτυπηματος.

Σε ανάρτηση που έκανε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής: «Σήμερα, λάβαμε πληροφορίες και εικόνες από την αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα, την κατασκευή της οποίας υποστηρίξαμε. Υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα σφοδρών βομβαρδισμών και είναι άχρηστη».

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει πως: «Η αποθήκη ανήκει στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, με την οποία συνεργαζόμαστε στις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εγκαταστάσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα τους υπαλλήλους και τους εθελοντές της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζονται για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών υπό αυστηρές συνθήκες» και προσθέτει ότι: «καταδικάζουμε σθεναρά κάθε επίθεση».

Ανήκει στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, λένε οι Τούρκοι

Το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης (της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας) ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί που κοινοποιήθηκαν σε ορισμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «το Ισραήλ χτύπησε τις αποθήκες της Ερυθράς Ημισελήνου της Τουρκίας. Το κτίριο όπου βρίσκεται η AFAD υπέστη σοβαρές ζημιές» δεν είναι αληθείς.

«Το υποτιθέμενο κτίριο, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, είναι μια αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας που ανήκει στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, την κατασκευή της οποίας υποστήριξε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.
Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος βοήθησε την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην κατασκευή του κτιρίου και τους παρέδωσε τα κλειδιά και τους άφησε τον έλεγχο.

Ούτε η AFAD ούτε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος διαθέτουν αποθήκες ή κτίρια υλικοτεχνικής υποδομής στη Γάζα. Μην βασίζεστε σε αβάσιμους ισχυρισμούς.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca μοιράστηκε επίσης τα ακόλουθα σχετικά με την επίθεση στο νοσοκομείο:

Σφοδρά βομβαρδίστηκε χθες γύρω στις 23:00 η περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας της Γάζας, που κατασκεύασε η Τουρκία στη Γάζα. Λάβαμε πληροφορίες ότι σκάγια είχαν πέσει στα δωμάτια του νοσοκομείου, είχαν σκάσει σωλήνες νερού, τα καύσιμα κόντευαν να τελειώσουν και το ρεύμα μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή. Εμπειρογνώμονας που επικοινώνησε με διευθυντή του νοσοκομείου δήλωσε ότι ο 3ος όροφος χτυπήθηκε από τον βομβαρδισμό, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ζωών γιατί είχε εκκενωθεί εκ των προτέρων λόγω πιθανής επίθεσης. Εάν δεν είχαν ληφθεί προφυλάξεις, η απώλεια ζωής θα ήταν αναπόφευκτη.

Αυτό το νοσοκομείο, το περιβάλλον του οποίου βομβαρδίστηκε έντονα, είναι το μοναδικό νοσοκομείο καρκίνου στη Γάζα. Οι ασθενείς δεν έχουν άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή. Τα φάρμακα αυτών των καρκινοπαθών που βρίσκονται στο κρεβάτι του θανάτου τους έχουν τελειώσει. Είναι γνωστό ότι είναι σχεδόν αδύνατο για το προσωπικό να πηγαινοέρχεται από το νοσοκομείο και τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο. Η ακόλουθη φράση, που είναι η ξεκάθαρη έκφραση αυτού που συμβαίνει, είναι τρομακτική: «Ό,τι κινείται βομβαρδίζεται».

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε άγχος. Όλος ο λαός της Τουρκίας, όλοι οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι το νοσοκομείο καρκίνου που έχει ιδρύσει η χώρα μας στη Γάζα μπορεί να συνεχίσει την υπηρεσία του. Όσοι βομβαρδίζουν οτιδήποτε κινείται, ακόμη και γύρω από ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να λογοδοτήσουν για αυτό στο δικαστήριο της ανθρώπινης συνείδησης.

Λωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΤουρκίαΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλνοσοκομείοΓάζατουρκικό ΥΠΕΞ