Κόσμος|24.03.2019 21:59

Τουρκία: Η ώρα της αλήθειας-Τα έχει... S-400 o Ερντογάν;

Newsroom

Oι ΗΠΑ µε ασυνήθη για σύµµαχο στο ΝΑΤΟ γλώσσα έχουν προειδοποιήσει ότι παραλαβή των S-400 σηµαίνει µαταίωση της παράδοσης των µαχητικών F-35 αλλά και ένα κύµα σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν από τη µεριά του για να µαταιώσει την παραγγελία των S-400 πιέζει ώστε στη ζώνη ασφαλείας που θα δηµιουργηθεί στη µεθόριο Τουρκίας-Συρίας να περιπολούν τουρκικές στρατιωτικές δυνάµεις, προκειµένου η Αγκυρα να διατηρεί σε επιχειρησιακό επίπεδο την πρωτοβουλία κινήσεων απέναντι στους Κούρδους της Βορειονατολικής Συρίας. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, που τελικά θα διατηρήσουν στην περιοχή τουλάχιστον τους µισούς από τους δύο χιλιάδες στρατιώτες τους που είναι σήµερα παρόντες, βλέπουν την επιτήρηση της ζώνης ασφαλείας από µεικτή δύναµη αµερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάµεων.

Με άλλα λόγια, η προµήθεια ή όχι των ρωσικών S-400 από την Τουρκία συνδέεται µε την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους της Συρίας αν θα τους προστατεύσει από την Αγκυρα ή αν για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν τούς ωθήσει να στραφούν για προστασία στη Μόσχα και στο καθεστώς Ασαντ. Ετσι γύρω από τη στρατηγική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας για το Κουρδικό στη Συρία προέκυψε και η αποµόνωση της Αγκυρας στην εκµετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Τα σενάρια που ήθελαν την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να δώσει αντισταθµιστικό αντίτιµο στην Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο που να ισορροπεί την απώλεια ρόλου για την επόµενη µέρα στη Συρία διαψεύστηκαν.

∆ιαψεύστηκαν διότι ο Ερντογάν δεν µπορεί να συµβιβαστεί ακόµη και µε το πιο υψηλό δυνατό αντίτιµο, µε τη δηµιουργία ενός de facto κράτους του ΡΚΚ στη Βορειανατολική Συρία µε µόνη εγγύηση µια ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Μακροπρόθεσµα οι ΗΠΑ δεν επενδύουν µόνο στους Κούρδους της Συρίας, αλλά συνολικά στο Κουρδικό Κίνηµα, και στο Ιράκ, και στο Ιράν και στη Νοτιοανατολική Τουρκία: Ο κουρδικός παράγων ψαλιδίζει τις όποιες µελλοντικές περιφερειακές φιλοδοξίες της ∆αµασκού και της Βαγδάτης, αποτελεί µια σοβαρή υποθήκη στο εσωτερικό του Ιράν και ρίχνει µια βαριά σκιά στη Νοτιοανατολική Τουρκία, µια σκιά που εκτιµάται ότι θα αποτρέψει την Αγκυρα σε νέα µελλοντική αναζήτηση στρατηγικού βάθους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. ∆ίχως υπερβολή ο συµβιβασµός των ΗΠΑ µε την Τουρκία µοιάζει µε τα σηµερινά δεδοµένα αδύναµος, καθώς προϋποθέτει η µεν Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τους Κούρδους και ο Ερντογάν το αφήγηµα του πολιορκηµένου από τους σταυροφόρους της ∆ύσης ηγέτη του σουνιτικού Ισλάµ.

Ταγίπ ΕρντογάνS-400