Κόσμος|01.11.2023 11:24

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς λέει πως σκοτώθηκαν όμηροι στη Τζαμπαλίγια

Newsroom

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους και έναν διοικητή της Χαμάς.

Παράλληλα, πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αναπτύσσει το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό με στόχο να αξιοποιηθούν τα αμυντικά-αντιαεροπορικά συστήματα των πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που σημειώθηκαν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Την ίδια ώρα οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στη Γάζα με στόχο τα τούνελ των μαχητών της Χαμάς.

Νέες εικόνες από την επιδρομή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου που ξέσπασε με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Από την αρχή του πολέμου οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ οδήγησαν την Πολεμική Αεροπορία να χτυπήσει κτίριο στην Τζαμπαλίγια όπου ήταν συγκεντρωμένα αρκετά στελέχη της Χαμάς, λέει ο IDF.

Τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές στον προσφυγικό καταυλισμό στα περίχωρα της πόλης της Γάζας την Τρίτη, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 150 άτομα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών χθες (Τρίτη) τα στρατεύματα των IDF αναγνώρισαν αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς που εγκλωβίστηκαν σε ένα πολυώροφο κτίριο -που βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία- στην περιοχή Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τα στρατεύματα των IDF ζήτησαν από την IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) να χτυπήσει τους τρομοκράτες», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Νεκρός ο διοικητής της Χαμάς λέει το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο διοικητής της Χαμάς στην περιοχή της Τζαμπαλίγια σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των IDF και της Yπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ -της Σιν Μπετ-, ο Ιμπραχίμ Μπιάρι βρήκε τον θάνατο κατά την επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας και μαζί του «πολλοί τρομοκράτες», ενώ ο βομβαρδισμός προκάλεσε την κατάρρευση υπόγειου καταφυγίου που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν επίσης ότι, στη διάρκεια της νύχτας, συνδυασμένα στρατεύματα έπληξαν αρκετούς τρομοκρατικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών κέντρων διοίκησης, σηράγγων, καθώς και πυρήνων τρομοκρατών της Χαμάς.

Επιπλέον, τα στρατεύματα των IDF εντόπισαν ένα όχημα που μετέφερε αντιαρματικούς πυραύλους που κινούνταν προς τις δυνάμεις που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση, τα στρατεύματα κατηύθυναν και αεροσκάφη να πυροβολήσουν το όχημα. Καταγράφηκε ένα χτύπημα.

Κατάρ, Αίγυπτος, Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Το Κατάρ φέρεται να μεσολάβησε επιτυχώς για την επίτευξη συμφωνίας που προβλέπει ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου θα ανοίξει εντός της ημέρας (Τετάρτη) και θα επιτρέψει σε ξένους υπηκόους και υπηκόους με διπλή υπηκοότητα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν υπάρχει συμφωνία για το πόσο θα παραμείνει ανοιχτή η διάβαση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Κατάρ μεσολάβησε στη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΧαμάςΙσραήλΓάζαειδήσεις τώρα