Κόσμος|01.11.2023 23:00

«Στην πιο σκοτεινή της στιγμή βυθίζεται η ανθρωπότητα»: Πάνω από 3.000 παιδιά νεκρά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, λέει στο OPEN εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η εκπρόσωπος του βασικού οργανισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έφη Κουτσοκώστα. Η Τζουλιέτ Τούμα έκανε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ κατήγγειλε ότι, πάνω από 3.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Στην πιο σκοτεινή της στιγμή βυθίζεται η ανθρωπότητα»

Όπως είπε η ίδια, οι τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα, «είναι μία ανθρώπινη τραγωδία. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που έχουν σκοτωθεί σε σύρραξη από το 2019. Στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα, έχουμε χάσει 67 συναδέλφους από την ομάδα μας στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται και βυθίζεται στην πιο σκοτεινή της στιγμή».

Η κ. Τούμα αναφέρθηκε και στις απελπισμένες εκκλήσεις που έχουν γίνει από την προηγούμενη βδομάδα, από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, για την ανεμπόδιστη αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. «Αυτό που έχουμε δει είναι μερικά φορτηγά σποραδικά, όχι πάντα και όχι σε καθημερινή βάση και κατά μέσο όρο πρόκειται για μόνο 3% από αυτά που η Γάζα λάμβανε πριν τον πόλεμο. Πρόκειται, λοιπόν, για μία σταγόνα στον ωκεανό όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες, συντριπτικές και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες». 

«Χρειάστηκε να πάρουμε πραγματικά σκληρές αποφάσεις»

Όπως τόνισε, τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, εξαντλούνται. «Από τις 7 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε ο πόλεμος, δε λάβαμε, ούτε εμείς, ως υπηρεσία του ΟΗΕ, ούτε και κανένας, στη Γάζα, δεν έγινε καμία μεταφορά καυσίμων. Εδώ και 25 μέρες, λοιπόν, χρειάστηκε να πάρουμε πραγματικά σκληρές αποφάσεις, για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα λίγα αποθέματα που έχουμε», είπε ενώ τοποθετήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς των ισραηλινών, ότι δεν μπορούν να έχουν καύσιμα, όσοι βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί αυτά μπορεί να  χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Είμαστε στο πεδίο εδώ και 7 χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε πως, «ξέρουμε τι θα κάνουμε με αυτά τα καύσιμα. Θα τα χρησιμοποιήσουμε για να παραδώσουμε καύσιμα στα αρτοποιεία που χρησιμοποιούν αλεύρι, που τούς δίνουμε για να ψήσουν ψωμί για τους ανθρώπους.  Θα τα χρησιμοποιήσουμε για ιατρικές εγκαταστάσεις που έρχονται οι άνθρωποι για τις πρώτες βοήθειες. Θα τα χρησιμοποιήσουμε για αντλιοστάσια νερού». 

ΓάζαΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζαςπαιδιάειδήσεις τώραΙσραήλΠαλαιστίνηΟΗΕ