Κόσμος|01.11.2023 23:28

«Δικτάτορας ο Ζελένσκι, τον έχουν εγκαταλείψει όλοι» - Όσα είπε πρώην σύμβουλος του ουκρανού προέδρου

Newsroom

Ο πρώην σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολέξι Αρεστόβιτς, χαρακτήρισε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, «δικτάτορα» και «αυταρχικό ηγέτη» τον πρόεδρο της Ουκρανίας. 

Ο Αρεστόβιτς παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, μετά τις δηλώσεις του για ρωσικό πύραυλο στην πόλη Ντνίπρο και, στην ανάρτησή του της Τετάρτης (01/11), σχολίασε το περιοδικό ΤΙΜΕ και, συγκεκριμένα, δύο εξώφυλλα με πρωταγωνιστή τον Ουκρανό πρόεδρο. Στο ένα, από τον Μάιο του 2022 και, το άλλο, από τον Νοέμβριο του 2023. Ο πρώην σύμβουλος του Ζελένσκι, τον κατηγορεί για δικτατορική συμπεριφορά ενώ αναφέρει ότι είναι υπεύθυνος για τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα του.

«Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και, αντί να ακολουθήσει τον κανονικό δρόμο της επιταχυνόμενης ανάπτυξης, επιλέγει τη στασιμότητα. Τότε κάποιος γεννά τεράστια διαφθορά. Τότε κάποιος γεννά μίσος για οποιαδήποτε γνώμη διαφορετική από τη δική του», σημείωσε ο Αρεστόβιτς και πρόσθεσε ότι, ο Ζελένσκι, είναι  «ένας δικτάτορας εγκαταλελειμμένος από όλους, που περιπλανιέται στους πίσω δρόμους του καταφυγίου, απρόθυμος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και αναφωνεί υστερικά για μια γρήγορη νίκη, την οποία δεν μπορεί να πετύχει. Ένας αυταρχικός ηγέτης στον οποίο οι γύρω του φοβούνται να πουν την αλήθεια».

«Μίσος για οποιαδήποτε γνώμη διαφορετική από τη δική του»

«Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και, αντί να ακολουθήσει τον κανονικό δρόμο της επιταχυνόμενης ανάπτυξης, επιλέγει τη στασιμότητα.

Τότε κάποιος γεννά τεράστια διαφθορά.

Τότε κάποιος γεννά μίσος για οποιαδήποτε γνώμη διαφορετική από τη δική του.

Και, ενάμιση χρόνο μετά, έρχεται το φθινόπωρο, τόσο στις σχέσεις με τη Δύση όσο και με τους δικούς μας ανθρώπους.

Και όσο κι αν αρνείσαι την πραγματικότητα, δε φεύγει.

Ο Simon Schuster (σ.σ. ανταποκριτής στο TIME που καλύπτει διεθνείς υποθέσεις, με επίκεντρο τη Ρωσία και την Ουκρανία) είναι ένας καλλιτέχνης που αισθάνεται τέλεια τη στιγμή της αλήθειας.

Το άρθρο του TIME αποκαλύπτει μια δυσάρεστη και αόριστα γνώριμη εικόνα:

ένας δικτάτορας εγκαταλελειμμένος από όλους, που περιπλανιέται στους πίσω δρόμους του καταφυγίου, απρόθυμος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και αναφωνεί υστερικά για μια γρήγορη νίκη, την οποία δεν μπορεί να πετύχει.

Ένας αυταρχικός ηγέτης στον οποίο οι γύρω του φοβούνται να πουν την αλήθεια.

Όχι, αυτό δεν είναι άμεσος παραλληλισμός με τον Χίτλερ.

Έχω μιλήσει με τον Simon προσωπικά αρκετές φορές και δε θα έκανε ποτέ τέτοιο παραλληλισμό.

Αλλά είναι ένας λαμπρός καλλιτέχνης και απαθανάτισε ξεκάθαρα τη στιγμή της αλήθειας:

δεν είναι θέμα παραλληλισμών, αλλά μοτίβων.

Όλοι οι δικτάτορες που έχουν χωρίσει (στο όνομα της φαντασίας τους) από την πραγματικότητα καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό το άρθρο καταδικάζει τον Ζελένσκι στη μοναξιά και την κρίση της ιστορίας - στη μοναξιά, για την οποία δεν έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του.

Δύο εξώφυλλα με ενάμιση χρόνο διαφορά».

Ποιος είναι ο Ολέξι Αρεστόβις

Ο Αρεστόβιτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, μετά από την κριτική που δέχθηκε αφότου υπαινίχθηκε ότι, η χώρα του ήταν αυτή που κατέρριψε τον ρωσικό πύραυλο που έπληξε πολυκατοικία στη Ντνίπρο, όπου έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Αρεστόβιτς μέσω Facebook ανακοίνωσε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί η δημόσια συγγνώμη του και η ανάκληση των δηλώσεων που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, τους κατοίκους της Ντνίπρο και όλους όσοι πληγώθηκαν βαθιά από τη βιαστική, λανθασμένη εκδοχή μου της αιτίας για το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον της πολυκατοικίας», είχε πει, μετά την ανακοίνωση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ότι η πολυκατοικία στη Ντνίπρο επλήγη από ρωσικό πύραυλο Kh-22, τον οποίο το Κίεβο δεν έχει τις δυνατότητες να καταρρίψει.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι