Κόσμος|02.11.2023 15:09

Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα προσπαθούν να μας μπλοκάρουν

Μαρία Ζαχαράκη

Σε δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στο πρακτορείο ΙΗΑ κατά την εν εξελίξει από σήμερα σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στην οποία μετέχει ως παρατηρητής είπε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αξιοποιεί την ευκαιρία να ενταχθεί στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτό το αναφέρω για πρώτη φορά: η νότια Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα τουρκικά κράτη με σκοπό να μας μπλοκάρουν και απειλούν κυριολεκτικά λέγοντας ότι "αν αναπτύξετε τις σχέσεις σας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, θα σας δείξουμε κάρτα βέτο και δεν θα πραγματοποιήσουμε αυτό ή το άλλο έργο μαζί σας, ή δεν θα δώσουμε αυτό το δάνειο, ή θα επιβάλουμε εμπάργκο". Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι συμβαίνουν όλα αυτά. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πιέσεις για να μην συμμετάσχουμε σε ορισμένες συναντήσεις υψηλού επιπέδου».

Συμμετέχουμε, αλλά δεν αναγνωριζόμαστε

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και εμπόδια ακόμη και στο να συμμετέχουν σε συναντήσεις του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

«Μπορούμε να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και μπορούμε να παραστούμε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου εμού και να συναντηθούμε με τους συνομιλητές μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωριστούμε, διότι τα άλλα τουρκικά κράτη έχουν διαφορετικές σχέσεις και δεσμεύσεις με τον δυτικό κόσμο. Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε ορισμένα εμπόδια στο θέμα αυτό και ότι υπάρχουν ακόμη και πιέσεις που μας εμποδίζουν να συμμετάσχουμε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με αποφασιστικότητα».

ΤουρκοκύπριοιΕρσίν ΤατάρΤουρκίαειδήσεις τώρα