Κόσμος|02.11.2023 22:57

Στα δύο η Γάζα μετά την περικύκλωση της από τον ισραηλινό στρατό: Μάχες σώμα με σώμα με τη Χαμάς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στα δυο φαίνεται ότι έχει πια κοπεί η Λωρίδα της Γάζας καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Πόλης» καθώς έσπασε τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς, μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρησή του στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα ενώ η Χαμάς διαμηνύει ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί.

Στα δύο η Γάζα - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Η μονάδα κρούσης που εισέβαλε από τα ανατολικά στη Γάζα φαίνεται να έχει περικυκλώσει την Πόλη κάτι που σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN σημαίνει ότι η Γάζα θα κοπεί στα δύο, το βόρειο δηλαδή από το νότιο σε ένα ασύμμετρο πόλεμο όπου η υπεροχή του ισραηλινού στρατού είναι ξεκάθαρη ενώ η Χαμάς επιδίδεται σε έναν ανταρτοπόλεμο με μεμονωμένες επιθέσεις που δεν είναι σίγουρο τι αποτέλεσμα έχουν. Το μόνο σίγουρο είναι οι συνεχώς αυξανόμενος αιματηρός απολογισμός στους αμάχους στη Γάζα από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού με τουλάχιστον 9.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αναφορές για βομβαρδισμούς τις τελευταίες ώρες στα κεντρικά στην περιοχή Zeitoun, όπου δύο κτίρια κατοικιών ισοπεδώθηκαν από τις αεροπορικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και υπάρχουν αναφορές για δεκάδες θύματα.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Khan Younis. Τέσσερις αγρότες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στα ανατολικά της πόλης Khan Younis.

Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν επίσης στις γύρω περιοχές του νοσοκομείου Αλ Κουντς, ακόμη και στη συνοικία al-Nasr, η οποία απέχει ένα χιλιόμετρο από το νοσοκομείο al-Shifa, στην πόλη της Γάζας.

Κλιμακώνει η Χεζμπολάχ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο αλλά και η Χεζμπολάχ εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ την Πέμπτη. Συγκεκριμένα η Χαμάς από τον Λίβανο εκτόξευσε δώδεκα ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης ανέφεραν ότι από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι στην Κιριάτ Σμόνα. Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση, ένα κτίριο χτυπήθηκε και πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Λίγη ώρα αργότερα, μια πηγή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση αυτή εξαπέλυσε ταυτόχρονα 19 διαφορετικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Πίεση από τις ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση πυρός - Η Χεζμπολάχ «δεν είναι έτοιμη για επίθεση»

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Politico: Μετρημένες οι μέρες του Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν και κάποιοι εκ των κορυφαίων συνεργατών του έχουν ήδη συζητήσει την πιθανότητα οι ημέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία να είναι πια μετρημένες, σημειώνει το Politico επικαλούμενο ως πηγή ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος λέγεται μάλιστα ότι πρότεινε στον Νετανιάχου να αρχίσει να προετοιμάζει όσα θα ήθελε να μεταφέρει ως οδηγίες/πληροφορίες στον όποιο πιθανό διάδοχό του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ως εκτιμήσεις όμως και όχι ως κάτι περισσότερο, ο Νετανιάχου μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ σε λίγους μήνες από σήμερα. Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει σημαντικά και το ηγετικό προφίλ του έχει πληγεί, ενώ πολλοί του χρεώνουν και λάθη που τελικώς οδήγησαν στην ενδυνάμωση της Χαμάς έναντι της Φατάχ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου του της κυβέρνησης, Εΐλόν Λεβί διαμηνύσει πως «είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη Χαμάς, εξαφανίζοντας ολοκληρωτικά την τρομοκρατική διοίκηση στη λωρίδα της Γάζας, ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να επιτεθεί στον λαό μας όπως έκανε στις 7 Οκτωβρίου. Επομένως, καταδιώκουμε κάθε διοικητή της Χαμάς, κάθε τρομοκράτη της Χαμάς, κάθε εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, κάθε σήραγγα της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ένας πόλεμος που θα τελειώσει. Και θα τελειώσει με τον αφανισμό της Χαμάς».


Τι θα ζητήσει ο Μπλίνκεν από τον Νετανιάχου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να εκφράσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλά και για να ασκήσει πίεση, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό.

«Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

ΛίβανοςΧαμάςΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΠαλαιστίνηειδήσεις τώρα