Κόσμος|06.11.2023 21:45

27 Χρόνια Φαγούρα: Στην Ινδία, ένας 89χρονος προσπαθεί να πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του από το 1996

Newsroom

Δεν είναι μυστικό ότι, στην Ινδία, μία χώρα όπου η νομική ακύρωση ενός γάμου επιτυγχάνεται μόνο σε περιπτώσεις σαφών αποδείξεων κακοποίησης από έναν από τους συζύγους, το διαζύγιο αποτελεί θέμα – ταμπού. Συχνά, τα ζευγάρια υποχρεώνονται να παραμένουν εγκλωβισμένα σε δυστυχισμένους γάμους, λόγω της οικογενειακής και κοινωνικής πίεσης που τούς ασκείται. Ακόμα κι αν κάποιος εκ των δύο συζύγων κάνει το μεγάλο βήμα και καταθέσει αίτηση διαζυγίου, τα δικαστήρια σπάνια το εγκρίνουν. Και αν όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά, μία δικαστική υπόθεση που έγινε πρωτοσέλιδο σε μέσα όλου του κόσμου, τα επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Τρεις δεκαετίες δικαστικής διαμάχης

Ένας 89χρονος, συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πτυχιούχος γιατρός, προσπαθεί, εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, να πάρει διαζύγιο από την 82χρονη, συνταξιούχο δασκάλα, σύζυγό του, ωστόσο, μετά και την τελευταία, αρνητική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας -και μετά την παραδοχή και από το ίδιο το όργανο ότι, ο γάμος, δεν θα μπορούσε να σωθεί-, ίσως θα πρέπει να σταματήσει να ελπίζει.

Ο Nirmal Singh Panesar και η σύζυγός του Paramjit Kaur Panesar, 89 και 82 χρονών αντίστοιχα σήμερα, παντρεύτηκαν το 1963. Απέκτησαν τρία παιδιά – δύο κόρες και έναν γιο. Ο Nirmal υπηρετούσε στον ινδικό στρατό και η σύζυγός του ήταν δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο στο Amritsar. Παρότι και οι δύο ζούσαν μία πολυάσχολη καθημερινότητα, δε θεώρησαν ότι υπήρχε τίποτα «μη - φυσιολογικό» στη σχέση τους, μέχρι τον Ιανουάριο του 1984, όταν ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας πήρε απόσπαση για το Madras (σήμερα Chennai).

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η σύζυγός του αρνήθηκε να τον ακολουθήσει εκεί, επιλέγοντας να ζήσει με τους γονείς της και τον γιο τους. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του ζευγαριού να σώσει τον γάμο του, αυτός διαλύθηκε και, το 1996, ο Nirmal Singh Panesar κατέθεσε, για πρώτη φορά, αίτηση διαζυγίου στο περιφερειακό δικαστήριο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με την εκδίκαση της υπόθεσης, η πρώτη απάντηση που πήρε ήταν καταφατική, ωστόσο, αυτή ανατράπηκε σύντομα από την έφεση που κατέθεσε η Paramjit, στην οποία ισχυρίστηκε ότι, είχε κάνει ό,τι ήταν δυνατό, για να διαφυλάξει την «ιερή» σχέση τους.

Ο Nirmal αποστρατεύτηκε από την πολεμική αεροπορία τη δεκαετία του 1990, και, έκτοτε, προσπαθούσε να φέρει την υπόθεσή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, ώστε να πάρει, επιτέλους, το διαζύγιο. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι προσπάθειές του ευδοκίμησαν, ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζε. Η έδρα έκρινε ότι, παρότι ο γάμος του ηλικιωμένου ζευγαριού «δεν σώζεται», από μόνο του το γεγονός δε δικαιολογεί την έκδοση διαζυγίου.

Δεν ήθελε να πεθάνει με το «στίγμα» της διαζευγμένης

«Δεν μπορεί να μη λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι, ο θεσμός του γάμου κατέχει σημαντική θέση και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία», αναφέρεται στην απόφαση. Στη χώρα, παρότι οι καταθέσεις αιτήσεων διαζυγίων είναι ολοένα και αυξανόμενες, ο θεσμός του γάμου εξακολουθεί να θεωρείται ένα ευσεβές, πνευματικό και ανεκτίμητο συναισθηματικό δίκτυο ζωής μεταξύ του συζύγου και της συζύγου στην ινδική κοινωνία. «Ως εκ τούτου, δε θα ήταν καλό να γίνει αποδεκτό το μοντέλο της “οριστικής διάλυσης του γάμου” ως φόρμουλα για τη χορήγηση διαζυγίων», καταλήγουν οι δύο Ανώτατοι Δικαστές.

Στην απόφασή τους, γίνεται λόγος και για τη θέση της συζύγου του στρατιωτικού καθώς, η ίδια, ισχυρίστηκε ότι, παρότι έχουν χωρίσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να φροντίζει τον σύζυγό της στα γηρατειά του. Η συνταξιούχος δασκάλα έκανε έκκληση προς το δικαστήριο να μην εκδώσει το διαζύγιο καθώς δε θα ήθελε να πεθάνει με το «στίγμα» της διαζευγμένης. Σε πολλές περιοχές της χώρας, το διαζύγιο εξακολουθεί να μην είναι αποδεκτό, καθώς μόνο ένας στους 100 γάμους καταλήγει σε λύση.

ηλικιωμένοιειδήσεις τώραγάμοςδιαζύγιοΙνδία