Κόσμος|04.11.2023 15:43

Ανταπόκριση του OPEN από το Ισραήλ: Επελαύνει στο νότο της Γάζας ο στρατός - Βρήκαν χάρτες με τα τούνελ της Χαμάς - Μαίνονται οι μάχες με την Χεζμπολάχ

Newsroom

Τις τελευταίες εξελίξεις από το εμπόλεμο μέτωπο στη Μέση Ανατολή μετέδωσαν οι απεσταλμένοι του Open από το Ισραήλ Σωτήρης Δανέζης και Αδαμαντία Λιόλιου την ώρα που προχωρούν οι χερσαίες επιχειρήσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα.

Για πρώτη φορά το Ισραήλ έκανε εκτεταμένες επιχειρήσεις στο νότο, στη Λωρίδα της Γάζας, και κατάφεραν να ανακτήσουν πληροφορίες από τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς, ενώ η Χεζμπολάχ συνεχίζει τα χτυπήματα μια ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Όπως μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης:

«Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έγινε στοχευμένη επιχείρηση και στη νότια Γάζα. Μια δύναμη της ταξιαρχίας μπήκε στο νότο και έκανε επιχείρηση για να αναγνωρίσει και να εξουδετερώσει κτίρια με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρήνες της Χαμάς. Μια ομάδα τρομοκρατών, όπως λέει ο ισραηλινός στρατός βγήκε από τούνελ και αντιμετωπίστηκε από την ισραηλινή δύναμη, η οποία αποχώρησε λίγες ώρες αργότερα.

Η δεύτερη πληροφορία είναι πως έγινε μια επιχείρηση σε ένα προπύργιο της Χαμάς και εντοπίστηκε αρκετό υλικό, όπως λέει ο ισραηλινός στρατός, και κυρίως χάρτες από τις σήραγγες και τα τούνελ που οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως είναι πολύ χρήσιμοι για τη συνέχεια των επιχειρήσεων. Ο στρατός τώρα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο να κυκλώσει τη Γάζα. Έβγαλε και ανακοινώσεις προς τους κατοίκους που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στο βορρά -υπολογίζεται πως είναι 400.000 άνθρωποι - να προσπαθήσουν να κατευθυνθούν προς το νότο και θα αφήσει ελεύθερη δίοδο στη βασική λεωφόρο που οδηγεί στο νότο».

«Στροφή στη ρητορική των ΗΠΑ»

«Στο πολιτικό πεδίο, οι ΗΠΑ φαίνεται πως κάνουν μια μικρή στροφή στη ρητορική και προσπαθούν να χαράξουν προσεκτικά κόκκινες γραμμές στην ισραηλινή ηγεσία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφτηκε το Τελ Αβίβ και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, πίεσε όσο περισσότερο μπορούσε για αυτό που οι Αμερικανοί  ‘’ανθρωπιστικές παύσεις’’ στους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις, δηλαδή σε μια μορφή κατάπαυσης του πυρός. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου σε διάγγελμά του είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι και δεν επιτευχθεί ο βασικός στόχος των χερσαίων επιχειρήσεων, που είναι η καταστροφή της Χαμάς» επισημαίνει ο απεσταλμένος του Open.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες Ισραήλ - Χεζμπολάζ 

Με τη σειρά της η Αδαμαντία Λιόλιου μεταδίδει από το Τελ Αβίβ πως τις τελευταίες ώρες ηχούν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και υπάρχουν μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών από την Χεζμπολάχ και το έδαφος του Λιβάνου.

«Σημειώνονται κάποια πλήγματα από τις ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απαντούν με πυρά και αεροπορικές επιδρομές. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο στρατός του Ισραήλ έχει πλήξει ως απάντηση, τουλάχιστον 10 διοικητικά κτίρια και εγκαταστάσεις όπλων στον Λίβανο. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου. Ο Άντονι Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε για το γεγονός πως κατάφερε να αποτρέψει μια πιο ενεργή συμμετοχή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο επισήμανε όμως πως ο Λίβανος πρέπει να αποκτήσει μια κανονική ηγεσία.  Από τον πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθετικές ενέργειες στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με τον Λίβανο».

Παράλληλα, γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις των συγγενών των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, μπροστά από κυβερνητικά κτίρια του Ισραήλ όπου έχουν στηθεί σκηνές, πανό και φωτογραφίες των ανθρώπων που απήχθησαν.

ειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΙσραήλΧαμάςΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο ΙσραήλΜέση Ανατολή