Κόσμος|04.11.2023 22:53

Ένας μήνας πολέμου: Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πάνω από 60 όμηροι αγνοούνται λόγω των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα - Εντείνει την πίεση το Ισραήλ

Newsroom

Ένας μήνας πολέμου και συνεχών μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πέρασε το Σάββατο, με τους άμαχους που έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά των δύο πλευρών να είναι εκατοντάδες. Η Χαμάς ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

«Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας», δήλωσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τη δήλωση.

Μπαράζ ρουκετών στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν επίσης ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν μια τοποθεσία της Χαμάς στην οροφή ενός κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και μια σήραγγα κοντά στο κτίριο, μετά από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την ανάκριση ενός μαχητή της Χαμάς από τη Shin Bet.

Οι χερσαίες δυνάμεις πολέμησαν επίσης το Σάββατο ένοπλους στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς, κατάσχοντας όπλα και υλικό και εντοπίζοντας σήραγγες. Οι IDF έπληξαν σήμερα περίπου 120 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της Χαμάς και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών.

Νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες στη νότια πόλη Σντερότ και σε άλλες δύο κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σημάνοντας συναγερμό για εισερχόμενους πυραύλους. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που θεωρητικά θα ήταν ανοιχτός σήμερα δεν κατέστη εφικτό να οδηγήσει αμάχους προς τη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι επιτέθηκε στα στρατεύματά του καθώς άνοιγαν διάδρομο εκκένωσης για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η Χαμάς εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον των στρατευμάτων που εργάζονταν για να ανοίξουν το δρόμο. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η Χαμάς το έκανε αυτό «προκειμένου να εμποδίσει το άνοιγμα [του δρόμου] για τη μετακίνηση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας».

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Θα βρούμε τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα και θα τον εξολοθρεύσουμε

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ θα «βρει» και θα «εξοντώσει» τον ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ.

«Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε», δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ.

«Αυτό το Σαμπάτ (Σάββατο) δώσαμε δύσκολες μάχες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Ολοκληρώσαμε την περικύκλωση (της πόλης της Γάζας) και οι δυνάμεις μας επιχειρούν από τον νότο και τον βορρά», τόνισε.

«Και για να το κάνουμε αυτό μπήκαμε σε κατοικημένες περιοχές», ανακοίνωσε.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη χερσαία επιχείρησή του στο παλαιστινιακό έδαφος την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 29 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε, σύμφωνα με τον στρατό.

Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της πρωτοφανούς μεγέθους επίθεσης της Χαμάς.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, σφυροκοπώντας ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Από τα πλήγματα αυτά έχουν σκοτωθεί σχεδόν 9.500 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε στις 27 Οκτωβρίου τη Χαμάς ότι «διεξάγει πόλεμο από νοσοκομεία» της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διέψευσε κατηγορηματικά.

Αναστέλλεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο 

Η κυβέρνηση της Χαμάς, την ίδια ώρα, ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης.

«Κανένας κάτοχος ξένου διαβατηρίου δεν θα μπορεί να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προτού οι τραυματίες που πρέπει να διακομισθούν από νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορέσουν να μεταφερθούν προς τον τερματικό σταθμό της Ράφα», σημείο διέλευσης μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της Αιγύπτου, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αυξάνονται τα θύματα

Περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 3.900 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς. 24 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης. Ο συνολικός απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά καθώς συνεχίζεται η επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας.

Πάνω από 386 Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες βγήκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Wael Abou Omar, εκπρόσωπο της Χαμάς για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Αυτό ανεβάζει το σύνολο που έχουν βγει από την Τετάρτη σε 1.115.

Εκατοντάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία των παλαιστινίων. Αλλά και όσα έχουν επιζήσει ζουν την απόλυτη φρίκη, άλλα τραυματισμένα με υποτυπώδη περίθαλψη, άλλα πεινασμένα και άλλα άστεγα ή ορφανά. Σύμφωνα τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο μέσος κάτοικος της Γάζας ζει με δύο κομμάτια αραβικό ψωμί και χωρίς σχεδόν καθόλου νερό.

ειδήσεις τώραΧαμάςΙσραήλΓάζαΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας