Κόσμος|05.11.2023 11:47

«Η χρήση πυρηνικών στη Γάζα είναι μια επιλογή»: Σάλος με δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού - Πώς αντέδρασε ο Νετανιάχου

Newsroom

Σάλος έχει προκληθεί από δηλώσεις που έκανε Ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για την Ιερουσαλήμ και την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αμιχάι Ελιγιάχου ο οποίος δήλωσε ότι η ρίψη πυρηνικών στη Λωρίδα της Γάζας είναι «μια επιλογή».

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο ακροδεξιός υπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν μη μαχητές στη Γάζα», προσθέτοντας ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα θα αποτελούσε «αποτυχία».

Στη συνέχεια ερωτήθηκε -αφού δεν υπάρχουν μη μαχητές, δηλαδή άμαχοι κατά την άποψή του- εάν μια πυρηνική βόμβα στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια επιλογή. «Αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος», απάντησε, σύμφωνα με την Haaretz.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση λέγοντας πως τα σχόλια του πρωθυπουργού «είναι εκτός πραγματικότητας» και πως το Ισραήλ και ο στρατός «ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να αποφύγουν να βλάψουν αμάχους».

Λίγο αργότερα, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο Ελιγιάχου είχε ανασταλεί από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις μέχρι νεωτέρας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαρ Λαπίντ, από την πλευρά του, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού. «Η παρουσία ριζοσπαστών στην κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο εμάς και τους στόχους του πολέμου - την ήττα της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να απολύσει (τον Ελιάχου) σήμερα το πρωί».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκνιρ, ηγέτης του κόμματος στο οποίο ανήκει ο Ελιάχου, δήλωσε ότι μίλησε με τον υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του διευκρίνισε ότι μιλούσε «μεταφορικά».

Με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ελιγιάχου «αβάσιμες», προσθέτοντας ότι είναι «καλό που αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως τα σχόλια αυτά από τον υπουργό έγιναν την ώρα που το Ισραήλ κατηγορείται για χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα

«Αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο σε Γάζα και Λίβανο»

Η χρήση του απαγορευμένου λευκού φωσφόρου από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και τον Λίβανο, έχει επαληθευτεί από τη Διεθνή Αμνηστία, όπως ανέφερε στο Sky News η ανώτερη σύμβουλός της οργάνωσης για θέματα κρίσης.

Η Ντονατέλα Ροβέρα δήλωσε ότι η οργάνωσή της έχει εντοπίσει πλάνα από οβίδες που φέρουν το χημικό αυτό να εκρήγνυνται πάνω από τη Γάζα και το Λίβανο και έχει μιλήσει με γιατρούς που περιέθαλψαν εννέα άτομα στο Λίβανο με τραύματα από λευκό φώσφορο.

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς τον περασμένο μήνα, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε πως χρησιμοποιούσε τέτοιες τακτικές στον πόλεμο.

Ο λευκός φώσφορος είναι μια χημική ουσία που αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, κολλάει στις επιφάνειες και είναι ικανή να διαπεράσει το δέρμα και τα οστά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε γεωεντοπίσει και επαληθεύσει βίντεο που δείχνουν βλήματα πυροβολικού να εκτοξεύονται από αέρος πάνω από τη Γάζα και πάνω από το Λίβανο, με χρήση λευκού φωσφόρου», δήλωσε η κυρία Ροβέρα.

«Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς τήρησαν τους κανονισμούς του διεθνές δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τη Χαμάς να στοχεύει αμάχους στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ να πραγματοποιεί «αδιάκριτους και δυσανάλογους βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά», όπως αναφέρει η ίδια.

Η Ντονατέλα Ροβέρα τόνισε πως: «Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά σε μια καταστροφή, σε μια ανθρωπιστική κρίση αυτών των διαστάσεων. Είναι από τις πιο έντονες και θανατηφόρες συγκρούσεις που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό».

Μπένιαμιν Νετανιάχουπυρηνικάειδήσεις τώραΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο Ισραήλ