Κόσμος|06.11.2023 14:00

Συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να πιέσει τη Χαμάς - Η Άγκυρα ζητεί εκεχειρία

Μαρία Ζαχαράκη

Το αραβικό κανάλι Al Jazeera με έδρα το Κατάρ μετέδωσε πληροφορίες για τη συνάντηση Φιντάν Μπλίνκεν που κράτησε 2,5 ώρες, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο ίδιος και ο Φιντάν είχαν μια παραγωγική συνάντηση και συζήτησαν για τη βοήθεια προς τη Γάζα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, ο ΥΠΕΞ πίεσε τις ΗΠΑ για μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ενώ ο Μπλίνκεν έθεσε κάποιες απαιτήσεις από την Τουρκία.

«Συζητήθηκε η πρόταση εγγυήσεων της Τουρκίας»

Στην ατζέντα βρέθηκε και η πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ενώ σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών κρατουμένων. Τούρκοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, εξέφρασαν την άποψη ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία και ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι η Άγκυρα έθεσε επίσης στην σημερινή συνάντηση την πρότασή της να ενεργήσει ως εγγυητής για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησε διεθνή εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός.

Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ επεσήμανε ότι η αμερικανική πλευρά επέμεινε σε μια «ανθρωπιστική διακοπή» στη Γάζα αντί για κατάπαυση του πυρός.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει το Ισραήλ, είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ωφελούσε τη Χαμάς.

Ο Φιντάν δε δέχτηκε το φιλί του Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν “αντιστάθηκε” στην κίνηση φιλιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και του έσφιξε μόνο το χέρι.

Στο μεταξύ, ενόσω συνεχιζόταν η συνάντηση Φιντάν - Μπλίνκεν σε εξέλιξη βρίσκονταν διαμαρτυρίες κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα κατά του Άντονι Μπλίνκεν.

Μέλη της Τουρκικής Ένωσης Νεολαίας (TGB) διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία κοντά στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεκάδες άνθρωποι άνοιξαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες και φώναξαν το σύνθημα «Δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία». Η αστυνομία επενέβη κατά των διαδηλωτών. Το πλήθος δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες τους θα συνεχιστούν μέχρι ο Μπλίνκεν να φύγει από την Άγκυρα.

Αντονι ΜπλίνκενΗΠΑΤουρκίαΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΧακάν ΦιντάνπόλεμοςΠόλεμος στο Ισραήλ