Κόσμος|12.11.2023 15:19

Νέα μελέτη: Με αυτές τις 8 καθημερινές συνήθειες μπορείς να καθυστερήσεις τα σημάδια του χρόνου

Newsroom

Οι επιστήμονες κατέγραψαν οκτώ υγιεινές συνήθειες οι οποίες φαίνεται πως επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού κατά έξι χρόνια.

Ειδικότερα, η διατήρηση του σωματικού βάρους, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ο καλός ύπνος και η καλή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης κατά περίπου έξι χρόνια, λένε Αμερικανοί ειδικοί.

Η καλή καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με τη βιολογική ηλικία

Η μελέτη - σύμφωνα με τον Guardian - δείχνει ότι η τήρηση αυτών των μέτρων προάγει την καλή υγεία της καρδιάς, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης έως και έξι χρόνια.

Τα ευρήματα, βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6.500 ενήλικες με μέση ηλικία 47 ετών και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Scientific Sessions της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά από την πραγματική τους ηλικία.

«Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας και πώς η τήρηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της ομάδας συγγραφής της μελέτης Life's Essential 8. 

«Όλοι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε υγιής περισσότερο, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαμβάνουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», δήλωσε ο Lloyd-Jones. 

Για να μετρήσουν τη φαινοτυπική ή βιολογική ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και τη φλεγμονή.

Η επιτάχυνση της φαινοτυπικής ηλικίας είναι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της πραγματικής ηλικίας ενός ατόμου, με υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση.

Αφού συνεκτιμήθηκαν οι κοινωνικοί, οικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υψηλότερη βαθμολογία του Life's Essential 8 - που σημαίνει καλή καρδιαγγειακή υγεία - σχετίζεται με βιολογική ηλικία.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nour Makarem, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη σχολή Mailman της δημόσιας υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με επιβραδυνόμενη βιολογική γήρανση, όπως μετράται με τη φαινοτυπική ηλικία. Όσο αυξάνεται η καρδιακή υγεία, τόσο μειώνεται η βιολογική γήρανση».

Για παράδειγμα, η μέση πραγματική ηλικία των ατόμων με καλή καρδιακή υγεία ήταν 41 έτη, αλλά η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 36 έτη- και η μέση πραγματική ηλικία των ατόμων με κακή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 53 έτη, αν και η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57 έτη.

Οι 8 υγιεινές συνήθειες σύμφωνα την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία:

  1. Να τρώτε μια υγιεινή διατροφή
  2. Να είστε πιο δραστήριοι
  3. Να κόψετε το κάπνισμα
  4. Να κοιμάστε υγιεινά
  5. Διατήρηση υγιούς βάρους
  6. Ελέγξτε τη χοληστερόλη
  7. Παρακολουθήστε το σάκχαρο στο αίμα
  8. Τσεκάρετε συχνά την πίεσή σας
γηρατειάειδήσεις τώραηλικίαεπιστήμονεςσάκχαρα