Κόσμος|06.11.2023 15:42

Συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν: Τι ζήτησε η Τουρκία - «Επικεντρωνόμαστε στο θέμα των ομήρων», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Μαρία Ζαχαράκη

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα σήμερα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Γάζα, και οι διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να αποτραπεί η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα και να κηρυχθεί επειγόντως πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την αποτροπή ζημιών σε αμάχους και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δίνοντας πληροφορίες για τη συνάντηση, η τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε: «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής της βλάβης των αμάχων στη Γάζα, στην ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη λύση των δύο κρατών. Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών». 

Ο Φιντάν επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών συζητήθηκαν επίσης η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμμετοχής της Σουηδίας, διμερή και περιφερειακά θέματα.

Δηλώσεις Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με Φιντάν 

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχωρώντας από την Άγκυρα μπροστά στο αεροσκάφος του έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους εστίασε στο θέμα των ομήρων.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία. Είχαμε σημαντικές συζητήσεις με τις χώρες της περιοχής για να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης και ειρήνης. Προσπαθούμε για μια καλύτερη πορεία προς τα εμπρός. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι χώρες προσβλέπουν σε εμάς, είμαστε σε συνεργασία.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Γνωρίζουμε τις ανησυχίες. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό τίμημα. Βλέπουμε το κόστος που πληρώνουν οι αθώοι πολίτες. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Μιλάμε για τα βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων. Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί ότι μεγάλο ποσό βοήθειας θα φτάσει στη Γάζα.

Δουλεύουμε καθημερινά πάνω στις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι το θέμα των ομήρων. Επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα όφελος όσον αφορά τους ομήρους. Όχι μόνο για τη Γάζα αλλά και για τη Δυτική Όχθη. Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα τις παρακολουθήσουμε στενά».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του αμερικανικού Τύπου στο αεροδρόμιο της Άγκυρας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, δέχθηκε ερώτηση για το αν «Σας έχει δώσει η Τουρκία διαβεβαιώσεις ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;»

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «Μας έχει δώσει πολύ θάρρος το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε τα πρωτόκολλα επικύρωσης και τα έστειλε στο Κοινοβούλιο», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.

«Νομίζω ότι υπάρχει κοινή αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία. Αυτή την αποφασιστικότητα την επιδεικνύει τόσο η Τουρκία όσο και εμείς».

ΧαμάςΑντονι ΜπλίνκενΙσραήλειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΤουρκίαΠαλαιστίνηΛωρίδα της Γάζας