Κόσμος|06.11.2023 22:51

Επίδειξη ισχύος: Οι τεράστιες δυνατότητες που έχει το πυρηνικό υποβρύχιο που έστειλαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Newsroom

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχώρησε η Ουάσιγκτον στέλνοντας στη Μέση Ανατολή ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο. Και ενώ η περιοχή δράστης ενός τέτοιου υποβρυχίου δεν ανακοινώνεται, αυτή τη φορά όχι μόνο ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο αλλά συνοδεύτηκε και από μια φωτογραφία στο οποίο φαίνεται να πλέει στη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι τεράστιες δυνατότητες πυρός του υποβρυχίου

Το υποβρύχιο έχει τεράστιες δυνατότητες πυρός. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, αντί για βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές φέρουν τους υπερσύγχρονους πυραύλους τόμαχοκ οι οποίοι είναι εξαιρετικά ακριβείς στους στόχους. Επιπλέον, το υποβρύχιο μπορεί να είναι σε αποστολή περισσότερο από 12 μήνες, μπορεί να παραμένει απαρατήρητο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ κοντά στην εχθρική περιοχή, ενώ έχει δυνατότητα να εισάγει ειδικές δυνάμεις στη συγκεκριμένα περιοχή. Έχει επίσης τη δυνατότητα να εκτοξεύει 154 πυραύλους τόμαχοκ, που μπορεί να προκαλέσει αιφνιδιασμό και καταστροφή στην απέναντί πλευρά. Οι πύραυλοι επίσης εκτός από εξαιρετική ακρίβεια μεταφέρει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας 500 κιλών. Αυτή η δύναμη πυρός είναι η μεγαλύτερη στο αμερικανικό Ναυτικό. 

Το υποβρύχιο θα προστεθεί στις ήδη ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή και σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για ένα μήνυμα αποτροπής κυρίως προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ αν αποφασίσουν να εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

ΗΠΑΜέση Ανατολήειδήσεις τώρααμερικανικό ναυτικόυποβρύχιοπυρηνικά