Κόσμος|06.11.2023 21:10

Εχούντ Ολμέρτ στο OPEN: Υπεραμύνεται των τακτικών των IDF στη Γάζα αλλά επικρίνει τον Νετανιάχου

Newsroom

Στον Μπενιαμίν Νετανιάχου καταλογίζει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ. Αφού μοιράζεται την εκτίμησή του για το εάν θα εμπλακεί η Χεζμπολάχ στον πόλεμο, τονίζει ότι το Ισραήλ προχωράει προσεκτικά για να μην βλάψει αμάχους.

Ειδικότερα, αρχικά σε ερώτηση του απεσταλμένου του OPEN στο Ισραήλ, Σωτήρη Δανέζη, για το εάν πιστεύει πως η Χεζμπολάχ θα εμπλακεί στον πόλεμο, ο Εχούντ Ολμέρτ απάντησε... με ερώτηση: «Θα έχει την πειθαρχία ο Νασράλα να μην τραβήξει τον εαυτό του σε τρομερή καταστροφική αντιπαράθεση που θα καταστρέψει τον Λίβανο εξ' ολοκλήρου;», διερωτήθηκε και είπε ότι το εύχεται.

Για το αν αυτό σχετίζεται μόνο με τη Χεζμπολάχ ή και με το τι επιθυμεί το Ιράν, ο Ολμέρτ εξήγησε: «Δεν ξέρω αν το Ιράν θέλει να εμπλακεί και δεν είμαι σίγουρος κι αν το Ιράν θέλει η Χεζμπολάχ να εμπλακεί, γιατί το Ιράν θα πληρώσει το τίμημα, το οποίο θα είναι τρομερό». «Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και μία τεράστια δύναμη πυρός από τις ΗΠΑ έχουν εμπλακεί εδώ, για να προειδοποιήσουν το Ιράν», πρόσθεσε.

Υπεραμύνεται των τακτικών του ισραηλινού στρατού

Ο Εχούντ Ολμέρτ υπεραμύνεται των τακτικών του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ προχωράει προσεκτικά για να μην βλάψει αμάχους και δηλώνει με βεβαιότητα ότι και άλλες χώρες -ακόμη και η Ελλάδα- θα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο αν δεχόντουσαν την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οποιαδήποτε χώρα, είτε η Αμερική είτε η Μεγάλη Βρετανία είτε η Γαλλία είτε η Ελλάδα, θα ήθελε να διαλύσει τη Γάζα από άκρη σε άκρη και να μην μένει τίποτα εκεί», τονίζει.

Ο βετεράνος της ισραηλινής πολιτικής σκηνής είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του Νετανιάχου. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο OPEN κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για τα δραματικά γεγονότα. «Είναι υπεύθυνος. Ήταν ο πατέρας αυτών που συνέβησαν. Για την αντίληψη ότι το Ισραήλ δεν κινδύνευε να αιφνιδιαστεί από τη Χαμάς. (Ο Νετανιάχου) ήταν πολύ λάθος. Οδήγησε το Ισραήλ στη λάθος κατεύθυνση πολλές φορές», λέει χαρακτηριστικά.

«Οι πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την συνέχιση της επιχείρησης του 2008»

Ο Ολμέρτ υπεραμύνθηκε των επιλογών του και έκανε αυτοκριτική στο ότι δεν κατάφερε το 2008 με την εισβολή στη Γάζα να εξουδετερώσει τη Χαμάς. «Τότε δυστυχώς ήμουν στο τέλος της θητείας μου ως Πρωθυπουργός και είχαν προκηρυχθεί ήδη εκλογές για δυο βδομάδες μετά την επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι. Οι πολιτικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν να συνεχίσω και οι πολιτικοί εταίροι μου ήταν αντίθετοι σε όλο αυτό το αμυντικό εγχείρημα», είπε.

Στην ερώτηση αν η Χαμάς μπορεί να εξουδετερωθεί ο ίδιος απάντησε «αν εννοείτε τη διάλυση του οικοδομήματος της Χαμάς, την καταστροφή των στρατηγείων, την σημείων εκτόξευσης πυραύλων καθώς υπάρχουν σημεία που εκτοξεύουν πυραύλους, πιστεύω ναι είναι δυνατό».

Στη συνέχεια σχολίασε την υποστήριξη των Αμερικανών στην περιοχή λέγοντας «γνωρίζω τον Μπάιντεν πάρα πολύ καλά, είμαι πολύ φίλος μαζί του εδώ και 40χρόνια. Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι καλοί, φιλόξενοι, γενναιόδωροι, αλλά δεν θες να πολεμήσεις με τους Αμερικάνους σε κανένα μέρος, ούτε να έρθεις σε σύγκρουση μαζί τους».

«Μόνο οι εξτρεμιστές και οι θρησκευτικοί ζηλωτές είναι σωστοί για τον Ερντογάν»

Τέλος, αποκάλυψε και τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Με ρώτησε ο Ερντογάν γιατί δεν συζητάω με τους Παλαιστίνιους. Του απάντησα γιατί το λες αυτό, εγώ μιλάω με τους Παλαιστίνιους, με τον Αμπάς, με τις παλαιστινιακές αρχές. Μου απάντησε αυτοί δεν είναι Παλαιστίνιοι. Του λέω και ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι και μου είπε η Χαμάς είναι οι Παλαιστίνιοι. Ο κόσμος του Ερντογάν είναι δομημένος με έναν ειδικό τρόπο. Μόνο οι εξτρεμιστές οι θρησκευτικοί ζηλωτές είναι σωστοί για εκείνον.

ΓάζαΜέση Ανατολήειδήσεις τώραΜπενιαμίν ΝετανιάχουΛίβανοςΙσραήλ