Κόσμος|07.11.2023 06:15

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπλίνκεν-Φιντάν στην Τουρκία: Το ψυχρό κλίμα και οι στόχοι της Δύσης

Μαρία Ζαχαράκη

Δύο πράγματα βγήκαν από την ασυνήθιστα μακρά συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν ζήτησε από την Άγκυρα να πιέσει τη Χαμάς για απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο μόνος ρόλος που μπορεί να παίξει η Άγκυρα σε αυτή τη σύρραξη, είναι μόνο αυτός πλέον.

Και η Δύση γι’ αυτόν το ρόλο κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία παρόλο που ο Ερντογάν έχει βγάλει πάλι την έντονη αντι-δυτική του ρητορική. Σε αυτό, ο Φιντάν φέρεται να απάντησε ότι θέλουν απελευθέρωση και Παλαιστίνιων ομήρων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του ζήτησε εκεχειρία και τη στήριξη της Αμερικής στην τουρκική πρόταση για καθεστώς εγγυήσεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες -ακόμη, αν και τί απάντησε ο Μπλίνκεν.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη συνάντηση ήταν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16 με μόνο τον Μπλίνκεν να κάνει δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα χαρακτηρίζοντας «ενθαρρυντικό» το ότι ο Ερντογάν έστειλε το πρωτόκολλο στη βουλή. Παράλληλα φάνηκε αισιόδοξος και θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε κι αυτό στη 2.5 ωρών συνάντηση όπως θεωρούνται βέβαιες και οι πιέσεις εκατέρωθεν.

Αυτή η κρίσιμη συνάντηση επισκιάστηκε ωστόσο από το επικοινωνιακό κομμάτι που την περιέλαβε η ψυχρή υποδοχή του Μπλίνκεν που έφτασε και στα όρια της απαξίωσης και στο αεροδρόμιο και κατά τη συνάντηση όταν ο Φιντάν απομακρύνθηκε στην κίνηση... φιλιού και εναγκαλισμού του Μπλίνκεν, ενώ έξω διαδηλωτές φώναζαν στον Μπλίνκεν «Δολοφόνε, σήκω φύγε από τη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αντιμετώπισε ένα πολύ βαρύ κλίμα στην Τουρκία.

ΧαμάςΑντονι ΜπλίνκενΗΠΑΧακάν Φιντάνειδήσεις τώραΤουρκία