Κόσμος|07.11.2023 11:06

Το «καψώνι» Μπλίνκεν και η... εκδίκηση Φιντάν - Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ

Μαρία Ζαχαράκη

Το παρασκήνιο πίσω από τη συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ στον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους χθες στην Άγκυρα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο λόγος που δεν δέχθηκε τον ασπασμό ο Χακάν Φιντάν από τον Άντονι Μπλίνκεν ήταν γιατί είχε προηγηθεί μία άλλη διπλωματική αγένεια του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Χουριέτ, ο Μπλίνκεν έκανε μια κίνηση να ασπαστεί τον Φιντάν κατά τη διάρκεια της χειραψίας, αλλά ο Φιντάν απέκρουσε την κίνηση αυτή με έναν επιδέξιο ελιγμό. Ενώ το βίντεο έγινε viral, αποκαλύφθηκε ότι ο λόγος για την κίνηση του Φιντάν ήταν η διπλωματική αγένεια του Μπλίνκεν όταν έφτασε μπροστά στο υπουργείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ στη Χουριέτ, όταν το αυτοκίνητο του Μπλίνκεν έφτασε στην πόρτα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν κατέβηκε κάτω και στάθηκε μπροστά στην πόρτα του Υπουργείου για να υποδεχτεί τον Μπλίνκεν, όπως γίνεται για κάθε επισκέπτη υπουργό. Ωστόσο, ο Μπλίνκεν δεν βγήκε από το αυτοκίνητο, καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα κι ο Φιντάν επέστρεψε μέσα στο υπουργείο.

Συζήτησαν από το Α έως το Ω

Σύμφωνα πάλι με τη Χουριέτ σε άλλο ρεπορτάζ της, τα κύρια σημεία των συνομιλιών των δύο υπουργών ήταν τα εξής:

- Η Άγκυρα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

- Οι ΗΠΑ, που προς το παρόν διστάζουν να προφέρουν τη λέξη κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποίησαν τη λέξη «παύση». Δηλ. εξασφάλιση διακοπής, απελευθέρωση ομήρων, διασφάλιση της αποχώρησης των ομήρων από τη Γάζα, δημιουργία μιας νέας διαδικασίας για αυτό το θέμα.

- Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για την πρόληψη θανάτων αμάχων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

- Ο Μπλίνκεν και η αντιπροσωπεία του δήλωσαν επίσης ότι δεν σχεδιάζουν να εκκενώσουν τη Γάζα, με το μήνυμα «Όλοι θα μείνουν στη θέση τους».

- Ο Φιντάν φέρεται να του είπε: «Όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, οι ΗΠΑ αμαυρώνουν την εικόνα τους τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση οργισμένου αναβρασμού. Βάζεις τους πάντες σε μπελάδες. Προκαλείτε στη δική σας εικόνα μπελάδες, επειδή θεωρείστε προστάτης των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ».

- Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι «εάν δεν σταματήσει το Ισραήλ, υπάρχει πιθανότητα τα γεγονότα να μετατραπούν σε περιφερειακή σύγκρουση. Περιμένουμε να γίνουν βήματα που θα δημιουργήσουν αποτελέσματα».

- Αναφέρθηκε επίσης ότι η διαίρεση της Γάζας σε βόρεια και νότια δεν πρέπει καν να βρίσκεται στην ατζέντα.

- Πηγές ανέφεραν ότι μετά τη συνάντηση, διαμορφώθηκε κοινή άποψη ότι θα μπορούσαν να γίνουν βήματα συνεργασίας σε ορισμένα θέματα και ότι θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τη λύση των δύο κρατών, ιδίως για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τι έγινε με τον Ερντογάν;

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χουριέτ, ο Μπλίνκεν ήθελε να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ωστόσο, την ημερομηνία που ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα έρθει στην Τουρκία, ο Ερντογάν είχε κανονίσει ήδη να βρίσκεται στη Ριζούντα του Πόντου, τον τόπο καταγωγής του.

Χακάν ΦιντάνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧαμάςΗΠΑΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΑντονι Μπλίνκενειδήσεις τώραΤουρκία