Κόσμος|07.11.2023 13:26

Airbnb: Βαρύ πρόστιμο από την ιταλική δικαιοσύνη - Διέταξε προληπτική κατάσχεση για φοροδιαφυγή ύψους 779,5 εκ.

Newsroom

Η εισαγγελία του Μιλάνου διέταξε την προληπτική κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Airbnb Ireland Unlimited Company, με έδρα την Ιρλανδία, αλλά και μέτρα εις βάρος τριών διευθυντικών στελεχών της καθώς η εταιρεία κατηγορείται για φοροδιαφυγή λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης μεταξύ 2017 και 2021. 

Φαίνεται πως η Airbnb απέφυγε να δηλώσει και να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο 21% επί των τελών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι υπολογίζονται στα 3,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει τρία διευθυντικά στελέχη στην Airbnb από το 2017 έως το 2021, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εισαγγελικών Αρχών του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές Αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε όμως ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Απογοητευμένος ο εισαγγελέας

Μιλώντας στο BBC ο εκπρόσωπος της Airbnb, Κρίστοφερ Νάτλι, δήλωσε πως η εταιρεία είναι «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο ιταλικός εισαγγελέας».

Συμπλήρωσε δε, ότι τα κεντρικά στην Ευρώπη προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2023.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με το θέμα».

φοροδιαφυγήAirbnbΙταλίαειδήσεις τώρα