Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επαναπατρισθέντων Ελλήνων από την Παλαιστίνη - «Το μωρό έκλαιγε όλη τη νύχτα από την πείνα»
NewsroomΤη φρίκη του πολέμου στο Ισραήλ περιέγραψαν δύο Έλληνες, με καταγωγή από την Παλαιστίνη, που επέστρεψαν στη χώρα με τις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αλέξανδρος Φαγιάντ σημείωσε στην ΕΡΤ ότι δεν περίμενε ότι θα βγει ζωντανός από τον πόλεμο. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσεις τη ζωή σου, δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς. Έχουν κόψει το ρεύμα, το νερό, τα καύσιμα. Δεν υπάρχουν ψυγεία να βάλουν τους νεκρούς», υπογράμμισε. «Έχω δει κομμένα μωρά στη μέση», «εάν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό δεν θα μείνει κανένας ζωντανός στη Γάζα», τονίζει.
«Δεν μπορούν να βγάλουν τους νεκρούς συγγενείς μου κάτω από τα ερείπια»
Σοκ προκαλεί και η μαρτυρία του Ατέφ Ραγιάντ, ο οποίος επίσης επαναπατρίσθηκε εξαιτίας του πολέμου. «Ένα μωρό, περίπου 2 χρονών έκλαιγε όλη τη νύχτα» από την πείνα και ευτυχώς «βρήκαμε ένα κομμάτι ξερό ψωμί, το βάλαμε στο νερό για να μαλακώσει και του το δώσαμε». Όπως είπε, επιχείρησε να βρει καταφύγιο στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. «Ευτυχώς που δεν κατάφερα να πάω γιατί μετά από μία ημέρα χτύπησαν την εκκλησία», προσθέτει.
Ο Αλέξανδρος Φαγιάντ προσθέτει ότι, «αν πηγαίναμε 3 μέτρα δεξιά θα μας χτυπούσε πύραυλος», ενώ δηλώνει πως, ήδη, έχει χάσει 12 άτομα από την οικογένειά του. «Έχω 8 άτομα, συγγενείς μου, κάτω από τα ερείπια, ακόμα δεν μπορούν να τους βγάλουν», τονίζει ο Ατέφ.
- Φρούριο η Θέουτα, με νέα αγκαθωτά συρματοπλέγματα: Διαδικτυακά καλέσματα για νέα μαζική έφοδο - «Μην περάσετε τώρα»
- Φωτιά στη Χαλκιδική: Κάηκε δάσος... αλλά λίγο, λέει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
- Η Ινδονησία στον ρυθμό των μετασεισμών: Δεκάδες νεκροί και ισοπεδωμένα κτίρια μετά τον ισχυρό σεισμό
- Εικόνες ντροπής στην Πάρο: «Πιάστηκαν» στα χέρια για μια θέση πάρκινγκ - Βίντεο ντοκουμέντο