Κόσμος|08.11.2023 06:15

Κλιμάκωση της ρητορικής Άγκυρας κατά Ισραήλ: Πώς «διαβάζουν» οι ΗΠΑ τη στήριξη της Άγκυρας στη Χαμάς

Μαρία Ζαχαράκη

Απότομη είναι η κλιμάκωση της ρητορικής από την Άγκυρα κατά του Ισραήλ, καθώς ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομέρ Τσελίκ παρομοίασε τον Νετανιάχου με Ναζί και τζιχαντιστή του ISIS, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία αντίστοιχη της Σεμπρένιτσα από τους Σέρβους.

Σημείωσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα φύγουν από τη Γάζα και πως δεν θα κυριαρχήσουν οι βάρβαροι ολοκληρώνοντας την ολική επαναφορά της Άγκυρας στη γνωστή ρητορική.

Μια άλλη εξέλιξη αξιοσημείωτη είναι ότι ο αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια φέρεται να έχει έρθει στην Τουρκία μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης για να συναντήσει τον Ερντογάν, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες, ο Μπλίνκεν το επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, λέγοντας του ότι «φαίνεται να είστε πολύ κοντά στη Χαμάς». Αυτό το έκανε για να του δείξει ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να παίξει μεσολαβητικό ρόλο και δεν αρέσει στην Ουάσιγκτον αυτή η απόλυτη υποστήριξη.

Πάντως, αυτή η συνάντηση χθες έτσι όπως έγινε, με την ψυχρότητα που επικράτησε, δείχνει σοβαρή διάβρωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Στην Τουρκία θεωρούν ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία έγραψε μηδέν εις το πηλίκο και δεν βοήθησε στο να υπάρξει πρόοδος ούτε στο βασικό θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και στα F-16.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΠαλαιστίνηΜπενιαμίν Νετανιάχουειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο Ισραήλ